Vicepremier Bradshaw van Barbados bezoekt Delfland

5 juli 2023

Op 3 en 4 juli bezocht vicepremier Bradshaw van Barbados Delfland. Het bezoek stond in het teken van droogte, drinkwatervoorziening en afvalwaterzuivering. De vicepremier en de delegatie bracht onder meer een bezoek aan de afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder.

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt: ”Barbados is een kleinCaribisch eiland met grote uitdagingen op het gebied van water. Ze hebben te maken met een verouderde infrastructuur voor drinkwater en beperkte zoetwaterbronnen die bedreigd worden door droogte. De stijgende zeespiegel zorgt voor verzilting waardoor het zoetwater nog schaarser wordt. Daarnaast is een beperkt deel van Barbados aangesloten op het riool. Met een bezoek aan onze afvalwaterzuivering Harnaschpolder hebben wij kennis kunnen delen over hoe wij dit hebben georganiseerd.”

Naast het bezoek aan de Harnaschpolder bezochten de vicepremier en de delegatie ook het Gemeenlandshuis in Delfland. Tijdens dit bezoek kregen zij presentaties over de publiekprivate samenwerking tussen Delfland en Delfluent en de innovaties die ontwikkeld zijn voor het zuiveringsproces, zoals het produceren van groen gas. Ook werd uitgebreid ingegaan op het werk van Delfland, droogte en verzilting.

Bezoek Nederland

Het bezoek aan Delfland maakt onderdeel uit van een uitgebreider bezoek aan Nederland. Naast Delfland bezochten zij ook Dunea, de TU Delft en de IHE. De komende dagen brengen zij nog een bezoek aan onder meer het KNMI en het RIVM. Vrijdag gaat de delegatie weer terug.

Naast de vicepremier bestaat de delegatie uit Barbados uit: afgevaardigden van de Barbados Water Authority (verantwoordelijk voor drinkwatervoorziening, afvalwaterzuivering en waterkwaliteit), het ministerie van Gezondheid en Welzijn, het Caribisch Metereologisch Instituut en de Ambassade van Barbados.