Delfland genomineerd Waterinnovatieprijs

21 december 2023

Delfland voert haar taken voor voldoende, schoon en veilig water zo duurzaam mogelijk uit. Door continu te innoveren worden wateropgaven nog slimmer, beter en goedkoper opgelost. Het inzetten van de eDNA techniek is hier een mooi voorbeeld van. De eDNA techniek is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs.

Onderzoek

Bij Delfland werken we hard aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. Dat doen wij onder meer door het water te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen. Met 1500 bedrijven heeft de glastuinbouw daarop veel invloed.

Helaas lukt het ons nog niet altijd om lozingen en lekkages op te sporen. Dit komt door breed werkende gewasbeschermingsmiddelen die niet meer naar één specifieke teelt te herleiden zijn. Daarom heeft Delfland een onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om eDNA in te zetten voor de opsporing.

Hoe werkt eDNA?

Met de inzet van eDNA kan de bron van een lozing of lekkage sneller en goedkoper worden opgespoord. In het water zitten sporen (eDNA) van het gewas dat wordt verbouwd in de kas waaruit de lozing afkomstig is. Die zijn veel sneller en goedkoper te vinden en dat maakt het voor ons makkelijker om de bron te vinden. De bepaling van een monster is er meestal binnen twee dagen, terwijl een gewasbeschermingsmiddelen bepaling meer dan twee weken duurt. En deze bepaling is veel goedkoper dan een analyse van de gewasbeschermingsmiddelen. Dit komt mede doordat je heel gericht kan zoeken. Bij gewasbeschermingsmiddelen zijn veel meer mogelijkheden, waardoor er op veel meer stoffen getest moet worden om te kunnen bepalen wat er in het water zit. Daarbij helpt zowel een positieve als negatieve uitslag bij het zoeken naar de bron lozing of lekkage.

Waterinnovatieprijs

Elke 2 jaar wordt de Waterinnovatieprijs uitgereikt door de Unie van Waterschappen, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA. Prijswinnende innovaties zijn toepasbaar binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Hiermee biedt de prijs een podium aan innovatieve projecten, initiatieven en technieken. 60 innovaties zijn ingediend binnen 4 categorieën. Binnen elke categorie zijn 3 genomineerden.

Kijk voor meer informatie: www.winnovatie.nl en www.waterinnovatieprijs.nl.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival op 1 februari 2024.

Stem op eDNA!

Je kunt de kans op de prijs vergroten door te stemmen op eDNA! In totaal zijn er 12 genomineerden die naast de juryprijs ook kans maken op de publieksprijs. Stemmen kan vanaf 9 januari op www.waterinnovatieprijs.nl.


Stem op eDNA!

Je kunt de kans op de prijs vergroten door te stemmen op eDNA.

In totaal zijn er 12 genomineerden die naast de juryprijs ook kans maken op de publieksprijs.

Stemmen kan vanaf 9 januari op www.waterinnovatieprijs.nl.