Zwemseizoen start met goede waterkwaliteit in alle zwemplassen

30 april 2025

Op 1 mei start officieel het buitenzwemseizoen. Vanaf die datum controleren de waterschappen in Nederland de waterkwaliteit op de officiële natuurwater-zwemlocaties. Zo weet je als zwemmer of je daar veilig van het water kunt genieten of dat je er vanwege blauwalg of andere bacteriën beter even niet kunt zwemmen.

Spring niet zomaar in een sloot, plas of vaart. Dit kan gevaarlijk zijn. Kies daarom voor een officieel aangewezen zwemlocatie. In ons gebied bevinden zich 12 locaties die op de Europese lijst van officiële zwemlocaties staan. Dat houdt in dat daar de veiligheid, hygiëne en de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Zo weet je waar je veilig en gezond kan genieten van zwemmen in de natuur.

Alles zwemplassen op groen

Op dit moment geldt er voor geen van de 12 officiële zwemlocaties binnen Delfland een waarschuwing of negatief zwemadvies. Alle gemeten waarden zijn goed en dat betekent dat je op die plekken met een gerust hart kan genieten van het water. Pas wel op, want de watertemperatuur is in deze tijd van het jaar nog laag.

Actuele waterkwaliteit

Het controleren van de waterkwaliteit is een taak van Delfland. Wij bemonsteren en onderzoeken het water en geven onze bevindingen met een advies door aan de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Die bepaalt of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies moet worden gegeven. Vanaf 1 mei is alle informatie over de waterkwaliteit op officiële zwemwaterlocaties weer terug te vinden op www.zwemwater.nl, in de zwemwater-app en op de blauwe borden bij de zwemlocaties. Het zwemseizoen duurt tot 1 oktober.

Help mee

Ga je een zwemlocatie bezoeken? Denk dan aan de waterkwaliteit. Gooi je afval in de vuilnisbakken en maak gebruik van de wc's. Ook geldt er bij alle officiële zwemlocaties een verbod op honden. Op sommige locaties zijn voor honden speciaal ingerichte strandjes aanwezig. Poep van honden, mensen en watervogels is de oorzaak van de meeste overschrijdingen van normen voor bacteriën in het zwemwater en is een voedingsbodem voor blauwalgen. Vissers hebben ook invloed op de kwaliteit van het zwemwater. Het overmatig gebruik van lokvoer draagt bij aan overlast door blauwalg.