Renovatie Berkelsche Zwethsluis afgerond
Op woensdag 14 mei heeft het Hoogheemraadschap van Delfland samen met omwonenden en de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs gevierd dat de rijksmonumentale Berkelse Zwethsluis is gerenoveerd, gerestaureerd en verstevigd. De middag werd geopend met lovende woorden van de Hoogheemraden Manita Koop en Peter Ouwendijk en Pieter-Jan Hofman van de historische vereniging. Daarna ging het gezelschap richting de sluis, waar de zeilende Westlander “de Twee Gebroeders” werd geschut. Geheel in de stijl van hoe dit in het verleden werd gedaan.
De pas gerenoveerde sluis verbindt de regionale boezem met de lagergelegen polder en is onderdeel van de regionale waterkering. Voor de waterveiligheid is het daarom belangrijk dat de sluis in goede staat is. Bij een eerdere inspectie werd duidelijk dat de sluiswanden onvoldoende stabiel waren en hersteld moesten worden.
Veilig, maar met het behoud van karakter
Afgelopen jaar werd de Berkelsche Zwethsluis hersteld en gerenoveerd. De sluiswanden zijn verstevigd met ondergrondse ankers. De sluisdeuren en andere onderdelen gerestaureerd om het karakter van het rijksmonument uit 1862 te behouden. Met behulp van de historische vereniging is dit ook gelukt. Naast het stabiliseren van de sluiswanden zijn de sluisdeuren vervangen en kan de sluis met de hand bediend worden. Ook zijn de letters van de gedenksteen uit 1992 opnieuw ingeschilderd.
Hoogheemraad Manita Koop: “We zijn blij dat we dit hebben doorgezet en de sluis weer in zijn oude glorie is hersteld. Daarnaast is dit rijksmonument onderdeel van ons historisch en cultureel erfgoed. Voor dit behoud van ons erfgoed maak ik mij hard binnen het Hoogheemraadschap. Het is belangrijk onze rijke geschiedenis in leven te houden.”
100 jaar schipperen
De naam Zweth komt van het woord zwet of zwette, dat grens betekent en komt vaker in Nederland voor. Vaak gaat het om een grenssloot tussen twee gemeenten, zoals hier ook het geval is. Ruim 100 jaar speelde de schutsluis een belangrijke rol voor de Berkelse boeren en tuinders bij het transport. Zij gebruikten de sluis om land- en tuinbouwproducten te vervoeren naar de markten in Den Haag, Delft en Rotterdam. Dankzij de sluis konden boten van het hoge naar het lage waterpeil varen, of andersom. In 1976 is de sluis buiten gebruik gesteld en in 1980 werd deze aangewezen als rijksmonument.
Onderdeel van de waterveiligheid.
Tegenwoordig varen er geen schepen meer door de sluis heen, maar is deze sluis nog wel onderdeel van de waterkering. Het is daarom belangrijk dat de sluis voldoet aan de veiligheidseisen. Ongeveer 700 kilometer aan duinen, dijken en kades maken het leven onder zeeniveau veiliger. We onderhouden, versterken en inspecteren duinen, dijken en kades. Hiermee beschermen we inwoners en bedrijven tegen wateroverlast, overstromingen en de stijgende zeespiegel. Zo zorgen we ervoor dat mensen in onze regio veilig kunnen wonen, werken en recreëren.
Foto's: Guus Schoonewille
Meer informatie
De ketting wordt met een haak van de sluis gehaald zodat deze geopend kan worden.
De zeilende Westlander "De Twee Gebroeders" vaart de sluis binnen.
Het schutten van de sluis. Het waterpeil zakt en daardoor kan de boot van de boezem naar de lager gelegen polder varen.