Delfland beschermt planten en dieren beter met nieuwe gedragscode
Het college van Delfland past vanaf nu de nieuwe ‘Gedragscode Soortenbescherming waterschappen’ toe binnen het eigen beheergebied. Deze gedragscode bevat praktische richtlijnen voor het onderhoud van sloten en vaarten. Daarmee zorgen we niet alleen voor veilige en gezonde waterwegen, maar ook voor betere bescherming van de natuur in en rond het water.
Jaarlijks onderhouden we met zorg onze dijken, sloten en vaarten. Daarbij houden we altijd rekening met planten en dieren in en rond het water, want die dragen bij aan schoon en gezond water – een kerntaak van het waterschap.
Zorgvuldig onderhoud met oog voor de natuur
Dankzij de nieuwe gedragscode kunnen we de natuur nog beter ontzien. In de winter laten we de begroeiing in en langs watergangen zoveel mogelijk staan, wat helpt bij het behoud van soorten zoals kleine marterachtigen, roofvogels en uilen. Oevers met veel begroeiing maaien we vervolgens pas na het broedseizoen, zodat ook broedende vogels meer rust en ruimte krijgen.
Onderhoud uitvoeren zonder aparte vergunning
Nu Delfland de nieuwe, goedgekeurde gedragscode van toepassing heeft verklaard voor zijn beheergebied, kan het hoogheemraadschap onderhoud uitvoeren zonder voor elke klus een aparte vergunning aan te vragen. De gedragscode wordt de komende tijd vertaald naar ecologische werkprotocollen op basis van een landelijk format. Delfland ontwikkelt deze samen met omliggende waterschappen, zodat iedereen op eenzelfde manier werkt. Dat is duidelijker voor zowel uitvoerders als toezichthouders.
De gedragscode sluit aan op de Omgevingswet van 2024 en de aangescherpte regels die daarbij horen. De nieuwe werkwijze gaat in op 1 april 2025.