Striktere aanpak handhaving Delfland: forse stijging strafmaatregelen

16 juli 2025

Uit de tussentijdse rapportage Toezicht en Handhaving 2025 van Delfland blijkt dat het aantal strafmaatregelen fors is gestegen. Het gaat daarbij om maatregelen zoals het opleggen van processen-verbaal. Vergeleken met vorig jaar is de stijging aanzienlijk.

In de eerste vier maanden van 2025 zijn in totaal 21 processen-verbaal opgemaakt; in heel 2024 waren dit er 24. Dit duidt op een striktere aanpak van de handhaving, waarbij waarschuwingen minder vaak vooraf worden gegeven.

De striktere aanpak richt zich vooral op het verbeteren van de waterkwaliteit in het gebied. Van januari tot en met april 2025 voerde Delfland in totaal 68 controles uit in glastuinbouwgebieden. Daarbij zijn meerdere overtredingen, lozingen en lekkages geconstateerd. De strengere aanpak van Delfland in de glastuinbouw leidde tot het opleggen van dertien proces-verbalen1 en negen lasten onder dwangsom2 in de eerste vier maanden van 2025.

Afbeelding1

Effect toezicht en handhaving op waterkwaliteit

Delfland heeft een uitgebreid meetnet om de de waterkwaliteit te monitoren. We zien, op basis van dit meetnet, dat steeds meer van de bestrijdingsmiddelen-metingen vallen in de toxiciteits-klasse ‘geen of ‘laag’. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt ziet dat de aangescherpte aanpak van de handhaving effect heeft. “De waterkwaliteit in Delfland verbeteren is onze hoogste prioriteit. Door strenger op te treden en minder waarschuwingen te geven, geven we een duidelijk signaal af: lozingen en lekkages worden niet getolereerd.”

Afbeelding2-Verbeterd-SR

Gevarieerde aanpak

Delfland zet verschillende strategieën in om via toezicht en handhaving de waterkwaliteit in het gebied te verbeteren. De Risicogestuurde Aanpak richt zich specifiek op de meest vervuilde glastuinbouwgebieden. Hier vindt intensiever toezicht plaats en wordt strenger gehandhaafd. In de eerste vier maanden van 2025 werden in deze gebieden 39 controles uitgevoerd.

Daarnaast voert Delfland regulier toezicht uit in alle polders in het beheergebied. Dit gebeurt onder meer tijdens handhavingsdagen, naar aanleiding van meldingen en via onverwachte inspecties – zelfs buiten kantoortijden. In totaal vonden 29 controles plaats.

Samen met de Omgevingsdienst Haaglanden voert Delfland ook bedrijfscontroles uit. Tot slot worden watercoaches ingezet om de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden te verbeteren. Zij ondersteunen tuinders bij het minimaliseren van emissies, geven gericht advies over het tegengaan van ongewenste lekken en helpen zo vervuiling bij de bron aan te pakken.

Ook waterveiligheid verbeteren

Naast toezicht en handhaving op de waterkwaliteit voert Delfland ook toezicht en handhaving uit op andere taken van Delfland, zoals de waterveiligheid. In de eerste vier maanden van 2025 voerde het hoogheemraadschap negentien inspecties uit op niet-waterkerende objecten, zoals bomen of bebouwing die een risico kunnen vormen voor dijken en kades. Zeven controles resulteerden in bestuursrechtelijke aanschrijvingen.