Delfland verhoogt dwangsombedragen bij milieuovertredingen
Een trendbreuk in de genomen maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren is er, maar een trendbreuk in de resultaten en verbetering van de waterkwaliteit is er nog onvoldoende. Het dagelijks bestuur van Delfland heeft daarom een aanvullend pakket van vijf maatregelen vastgesteld om de handhaving op waterkwaliteit optimaal te benutten.
Dit pakket sluit aan bij de risicogestuurde aanpak van Delfland om de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden te verbeteren. Daarin zijn zeven veelvoorkomende soorten overtredingen -zoals het lozen van drainwater- bepaald die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Delfland kan met deze vijf aanvullende maatregelen gerichter en steviger ingrijpen bij bedrijven die ondanks eerdere waarschuwingen of sancties blijven vervuilen.
“Het zijn juist deze bedrijven die het imago van de sector en de waterkwaliteit verslechteren. Onze inzet op verbetering van de waterkwaliteit is geen vrijblijvende ambitie,” aldus Stijn van Boxmeer, hoogheemraad waterkwaliteit. “Wie blijft lozen of op een andere manier de leefomgeving blijft vervuilen, merkt dat steeds nadrukkelijker in de portemonnee.”
Illegale lozing brijnwater
Een van de maatregelen is het verhogen van de dwangsombedragen voor hardnekkige overtreders. Een last onder dwangsom is een voorwaardelijke boete om een overtreding te stoppen en te voorkomen dat herhaling plaatsvindt. Deze nieuwe aanvullende maatregel is onlangs opgelegd bij een komkommerteler in de Hoefpolder in De Lier wegens het illegaal lozen van brijn op het oppervlaktewater.
Brijn is een sterk zout restwater dat ontstaat bij het filteren van opgepompt grondwater om gewassen water te kunnen geven. De zoutconcentratie in de sloot was 21 keer zoveel als is toegestaan en is schadelijk voor planten en dieren. Het gebruik van slootwater door omliggende telers is hierdoor ook niet meer mogelijk.
Deze ondernemer had al verschillende andere lozingsovertredingen op zijn naam staan waarvoor lasten onder dwangsom zijn opgelegd en betaald. Eerdere handhaving heeft niet geleid tot een structurele verbetering. Daarom is nu een hogere dwangsom opgelegd van €10.000,- per overtreding, met een maximum van €30.000,-.
Individuele verantwoordelijkheid
De andere aanvullende maatregelen zijn het handhaven op basis van de wettelijke zorgplicht die voor elke tuinder geldt. Eigenaren en huurders van glastuinbouwbedrijven zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde leefomgeving, zowel binnen als buiten het bedrijf.
Nieuw is het individueel aanpakken van natuurlijk personen, bijvoorbeeld een bedrijfsleider die tot een illegale lozing opdracht heeft gegeven. De samenwerking met Glastuinbouw NL, Omgevingsdiensten en de NVWA wordt ook geïntensiveerd.
Schoon en gezond water
Het Hoogheemraadschap van Delfland richt zich samen met partners op de doelen van de Kaderrichtlijn Water en zet in op het verminderen van schadelijke stoffen en het verbeteren en beschermen van de waternatuur.
Delfland ziet het verbeteren van de waterkwaliteit als een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij de glastuinbouwondernemers zelf het grootste aandeel hebben in het verbeteren van de waterkwaliteit en het imago van de sector.