Delfland scherpt regels aan om wateroverlast bij ruimtelijke ontwikkelingen te beperken

19 juli 2025

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een belangrijke stap gezet om wateroverlast als gevolg van meer verharding bij ruimtelijke ontwikkelingen verder terug te dringen. Vanaf 1 september 2025 geldt een aangescherpte compensatieplicht voor toename van verhard oppervlak, ook als de bestemming van het gebied niet verandert.

Het beheergebied van Delfland is dichtbevolkt en sterk verhard door onder andere gebouwen, wegen, parkeerplaatsen en kassen. Hierdoor kan regenwater bij hevige buien niet goed in de bodem zakken. Het water stroomt via daken en bestrating snel af naar sloten en vaarten. Dit vergroot de kans op wateroverlast, zeker nu extreme neerslag steeds vaker voorkomt.

Om deze risico’s te beperken, eist Delfland al jaren om watercompensatie bij bestemmingswijzigingen. Nieuw is dat deze verplichting nu ook geldt bij toename van verharding zonder wijziging van de bestemming. Dit geldt voortaan ook voor glastuinbouwgebieden en bedrijventerreinen. Voor auto(snel)wegen en spoorwegen gold deze verplichting al.

“We moeten ons gebied beter voorbereiden op extremer weer. Met deze aanscherping zetten we een noodzakelijke stap om wateroverlast verder te beperken en onze leefomgeving toekomstbestendig te maken.”– Manita Koop, hoogheemraad Hoogheemraadschap van Delfland

Ruimte voor maatwerk en innovatie

Delfland biedt initiatiefnemers een ruime overgangsregeling. Projecten die al in voorbereiding zijn, kunnen onder bepaalde voorwaarden nog gebruikmaken van de oude regels. Daarnaast is de richtlijn voor watercompensatie verruimd. Waar eerder vooral werd ingezet op het graven van sloten, zijn nu ook andere oplossingen toegestaan, zoals:

  • Wadi’s
  • Opslag van regenwater in bassins of silo’s
  • Ondergrondse opvang onder parkeerplaatsen

Deze maatregelen helpen om piekbelasting op het watersysteem te verminderen en overstromingen te voorkomen.

Aanpassingen na overleg met sector

De aanscherping van de regels werd eerder dit jaar al besproken, maar de besluitvorming werd uitgesteld na kritische vragen vanuit de glastuinbouwsector. Delfland heeft deze zorgen serieus genomen en enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo tellen gietwaterbassins voortaan niet meer mee als verhard oppervlak. Dit betekent minder compensatieverplichting én meer ruimte voor opslag van zoet water – een steeds schaarser goed in de regio.

Met deze aanpassing zet Delfland een belangrijke stap richting klimaatbestendige, ruimtelijke ontwikkeling, waarbij droge voeten, toekomstbestendig waterbeheer en ruimte voor ondernemen centraal staan.