Innovatiefonds Delfland: project HARKOS zet vervolgstap
Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst HARKOS zet Delfland met Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, kenniscentrum Stowa en vijf waterschappen een volgende stap in dit innovatieve project. Het HARKOS-project is één van de trajecten die gefinancierd wordt uit het Innovatiefonds van Delfland.
In het HARKOS-project wordt samengewerkt aan een korreslibtechnologie waardoor het ruimtegebruik voor het reguliere zuiveringsproces op afvalwaterzuiveringsinstallaties met een actiefslibsysteem kan worden verminderd en er ruimte komt voor nabehandelingstechnieken en eventuele capaciteitsgroei.
Innovaties geïnitieerd door medewerkers
Vanuit het Innovatiefonds zijn in 2024 zeven veelbelovende innovaties van start gegaan en tien innovatietrajecten afgerond. Dat staat in het Jaarverslag Innovatiefonds 2024, dat deze week is vastgesteld door het dagelijks bestuur van Delfland.
Sinds 2013 heeft Delfland een Innovatiefonds. Met dit fonds ondersteunt het hoogheemraadschap elk jaar nieuwe ideeën en onderzoeken, vaak geïnitieerd door eigen medewerkers. Het gaat om innovaties die meerwaarde opleveren voor Delfland en de omgeving.
De aanleiding om deze trajecten te starten zijn meestal externe ontwikkelingen in de maatschappij, bij bedrijven, in de wetenschappen of bij andere overheden. Innovatie is voor Delfland essentieel om voorbereid te zijn op veranderingen, zoals de toenemende druk op de ruimte, klimaatverandering, de omslag naar een circulaire economie en de groei van digitalisering.
Zeven nieuwe veelbelovende innovatietrajecten
In het Jaarverslag Innovatiefonds 2024 dat het dagelijks bestuur van Delfland deze week vaststelde, is te lezen dat vorig jaar zeven nieuwe innovatietrajecten zijn gestart:
- Overstort filtersysteem - een test met een ondergronds filter voor het verbeteren van de waterkwaliteit.
- Satellietmonitoring – verdere ontwikkeling van het gebruik van satellietbeelden en kunstmatige intelligentie voor het monitoren van de waterkwaliteit.
- Technology scouting – een methode waarbij actief en wereldwijd wordt gezocht naar technologische oplossingen voor technische vraagstukken. Delfland heeft hiermee drie veelbelovende technologieën geselecteerd die baggeren efficiënter, duurzamer of goedkoper kunnen maken.
- Deelname Hackathon Blue City – voor het krijgen van nieuwe invalshoeken bij het ontwikkelen van circulaire oplossingen voor baggerspecie.
- Toepassing van baggerspecie in kade- en dijkversterkingen – een techniek van een ander waterschap waarbij bagger wordt ingezet voor dijkversterking. We verkennen of deze techniek ook bij ons toepasbaar is.
- Lachgasversnellingsprogramma - gericht op het verminderen van lachgasemissies uit de afvalwaterzuiveringsinstallaties.
- Inzet kunstmatige intelligentie - voor het beter, sneller en actueler in kaart te brengen van gebiedsinformatie; een stap richting datagedreven werken.
Afgeronde trajecten in 2024
Daarnaast is een aantal trajecten afgerond. Bijvoorbeeld het onderzoek naar de effectiviteit van oeverbeschermingsconstructies. In het beheergebied van Delfland wordt veel gevaren. Dit zorgt voor schade aan de oevers en verslechtering van de waterkwaliteit. Door het plaatsen van een oeverbescherming bij een natuurvriendelijke oever, kan dit negatieve effect worden verminderd. Sinds 2020 werden op een pilotlocatie langs de Zweth verschillende oeverconstructies aangelegd en onderzocht door de Radboud Universiteit. Hieruit bleek dat de palenrij met gebonden wiepen effectief is en een positief ecologisch effect heeft. Deze techniek gaan we gebruiken in meerdere herstelprojecten.
De (vervolg)pilot met de inzet van drones is een ander voorbeeld van een innovatief project dat is afgerond. De pilot heeft laten zien dat drones arbeidsintensieve taken eenvoudiger, efficiënter en veiliger maken.
Innoveren is leren. Dat betekent dat niet alle trajecten succesvol worden afgerond. Zo testte Delfland een nieuwe techniek voor slibontwatering, 'continue inline slibkoekmeting', om het proces efficiënter en veiliger te maken. Hoewel de methode veilig en nauwkeurig was, vereisten de sensoren veel onderhoud door vervuiling. Dit maakte een bredere toepassing moeilijk.
Voormalig innovatiefondsproject in de prijzen
Begin 2024 won het voormalig innovatiefondsproject ‘eDNA-lozing’ de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen in de categorie Gezonde Leefomgeving. Deze techniek is inmiddels doorontwikkeld voor meerdere gewassen en onderdeel geworden van de ‘gereedschapskist’ aan opsporingsmethoden die Delfland inzet bij de Risicogestuurde Aanpak Glastuinbouw. Deze aanpak was in juni 2024 genomineerd voor de Innovatieprijs bij de Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2024.