Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

10 april 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Waterkwaliteit in Delfland onvoldoende verbeterd

Uit de onlangs gepresenteerde waterkwaliteitsrapportage 2023 blijkt dat de waterkwaliteit in ons gebied op ongeveer hetzelfde niveau is als in 2022. Dat is voor ons onvoldoende: daarom is naast de inspanning van Delfland ook de inzet van mede-overheden, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld noodzakelijk om de waterkwaliteit in ons gebied te verbeteren. 

 

Wij monitoren voortdurend de waterkwaliteit en toetsen de meetresultaten aan de normen. Jaarlijks rapporteren we hierover in de Waterkwaliteitsrapportage. Het verbeteren van de waterkwaliteit wordt belemmerd door menselijk handelen. Emissies van gewasbeschermingsmiddelen komen in ons water terecht, net als meststoffen en andere stoffen. Samen met de schade die de beroeps- en pleziervaart veroorzaakt, zorgt dat ervoor dat waterplanten onvoldoende tot ontwikkeling komen. Ook de hoge zuurstofvraag door afbraak van organisch materiaal, een beperkt doorzicht, bagger en harde oevers vormen een belemmering voor de ecologie. 

 

De zorg voor de waterkwaliteit is een van onze kerntaken. Het college van Delfland vindt het belangrijk de voortgang van de verbetering van de waterkwaliteit te analyseren, te verklaren en er vervolgens op te kunnen inspelen. De voortgangsrapportage waterkwaliteit 2023, dit jaar voor het eerst toegevoegd, geeft richting voor extra acties van Delfland zodat we onze ambities voor schoon, gezond en levend water kunnen halen, net als de KRW-doelen en onze doelen voor overig water. De voortgangsrapportage waterkwaliteit wordt in de commissie Waterkwantiteit en Waterkwaliteit van 14 mei besproken.

Rivierkreeften aangepakt, waternatuur beschermd

Amerikaanse rivierkreeften veroorzaken veel schade in ons gebied. Daarom willen we de negatieve effecten verminderen die de kreeften op onze taken en doelstellingen hebben. We kijken naar het afvangen van de exoten, naar innovatieve vangmiddelen en naar de verspreiding. Daarnaast richten we ons op het beschermen van onze nieuw aangelegde waternatuur: die draagt bij aan een robuust ecosysteemdat bestand is tegen de rivierkreeften. 

 

In november 2023 spraken we met het algemeen bestuurover de Amerikaanse rivierkreeften. Na dat gesprek is een voorstel gemaakt om onze nieuwe aangelegde waternatuur te beschermen. Het algemeen bestuur wordt nu gevraagd te besluiten over het uitwerken van een plan van aanpak voor het beschermen van de in 2024 gerealiseerde Natte Ecologische Zones (NEZ) door de kreeftenpopulatie tijdelijk te verlagen. En door een organisatie en financieringsstrategie te ontwikkelen voor de bescherming van nieuwe de waternatuur voor de periode 2025-2030. 

 

De rivierkreeftenproblematiek is wijdverspreid in heel West-Nederland en niet eenvoudig op te lossen. De Amerikaanse rivierkreeft afvangen en helemaal uit ons watersysteem krijgen, is een taak voor het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid (LNV). Via de Unie van Waterschappen (UvW) en het Regionaal Bestuurlijk Overleg Rijn-West spreken wij het ministerie van LNV aan op haar verantwoordelijkheid om actie te nemen.  

6.000 zonnepanelen AWZI Harnaschpolder in gebruik

De 6.000 zonnepanelen die in 2022 zijn geïnstalleerd op het terrein van de AWZI Harnaschpolder in Den Hoorn worden binnen afzienbare tijd in gebruik genomen. Hierover is het algemeen bestuur van Delfland geïnformeerd. Door meerdere tegenslagen in de planning lukte het tot nu niet om de panelen in gebruik te nemen. De aansluiting moet bovendien zorgvuldig gebeuren, zodat dat zuiveringsinstallatie veilig en continu kan blijven werken. Delfland heeft als doel om in 2025 energieneutraal te zijn en de zonneweide Harnaschpolder heeft daar een groot aandeel in.

Overig nieuws
Delfland bestaat 735 jaar en nodigt jou uit

Beste gratis gezinsuitje voor de meivakantie: leer tijdens een boeiende lezing meer over 735 jaar waterbeheer, bekijk tijdens een rondleiding de oudste gebiedskaart van Delfland, ontdek het dynamische kunstwerk ‘Waal van Woorden’ en de leerzame tentoonstelling ‘Wij & Water!’. En speel tot slot samen met je kinderen de WOW-challenge, een waterspel waarbij jongeren tussen de 12 en 15 jaar leren wat het betekent om onder water te wonen. Vanaf woensdag 24 april en allemaal ter ere van de Week van ons Water en het 735-jarig bestaan van Delfland! 

 

Aanmelden kan via communicatie@hhdelfland.nl. Vermeld je naam en de datum waarvoor je je aanmeldt. Op onze website lees je meer over het programma en vind je alle data.

Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.