Stagelopen bij Delfland


Inventariseren en evalueren wat de mogelijke (gezondheids)risico's zijn bij activiteiten van medewerkers. Dat is de opdracht waar studenten hbo Integrale Veiligheidskunde Luc en Dhanesh aan werken. Met hun onderzoek hopen ze managers en medewerkers bewust te maken van de risico’s die ze lopen tijdens het werk. Een uitdagende opdracht waar ze de komende tijd de handen aan vol hebben. Ondanks de volle agenda’s, maken ze tijd om te vertellen over hun stage ervaring bij Delfland.

Wat was je eerste indruk van Delfland als organisatie?

“Toen ik voor het eerst over het Hoogheemraadschap van Delfland hoorde, had ik geen idee wat voor organisatie het was”, biecht Dhanesh op. “Ik heb het opgezocht en kwam er achter dat het een waterschap is. Waarschijnlijk doen ze dan iets met water en dijken, dacht ik toen. Tijdens mijn stage ontdekte ik pas dat de taken van het waterschap ontzettend breed zijn.”

Voor Luc, die twee maanden voor Dhanesh begon aan de stageopdracht, was het brede werkveld eveneens een aangename verrassing. “Je denkt vooral aan water en zorgen dat de omgeving niet onder water loopt, maar ze doen veel meer dan dat. Het waterschap controleert bijvoorbeeld of mensen geen afval dumpen en of mensen zich aan de snelheid op het water houden. Dat er zoveel bij komt kijken, had ik niet verwacht.”

Waar gaat je stageopdracht over?

Dhanesh: “We gaan alle afdelingen langs en interviewen medewerkers. Ons doel is om in kaart te brengen welke activiteiten zij verrichten en welke risico’s die activiteiten met zich meebrengen. Als we dat in kaart hebben gebracht, wordt alle informatie in een app gezet waarmee nieuwe medewerkers en managers per functie kunnen bekijken welke risico’s ze lopen.”

Luc vult hem aan: “Denk aan een gesprek die een toezichthouder of handhaver aangaat met een boer. Hij kan te maken krijgen met publieksagressie, maar ook met wilde dieren op het terrein. Je weet eigenlijk niet in wat voor situatie je dan terecht kunt komen en wij proberen dat te inventariseren en evalueren.”

Wat vind je van de begeleiding die je krijgt?

“De vrijheid en het vertrouwen die je hier als stagiair krijgt is fantastisch.”, vertelt Luc enthousiast. “De bereidheid van de collega’s van de rest van de organisatie valt me ook op. Er komt toch weer een student binnen en daar moet je tijd voor maken, maar wij zijn ontzettend goed opgevangen en hebben van iedereen positieve reacties gekregen. Daarnaast is het prettig dat het niet alleen maar over werk gaat, collega’s zijn oprecht geïnteresseerd in jou als persoon.”

Dhanesh beaamt dat: “De begeleiders die ik nu heb zijn echt ideale begeleiders voor een leerwerkplek student. Ze geven je precies wat je nodig hebt. Als je behoefte hebt aan elke dag een gesprek, dan zijn ze daartoe bereid. Maar als je ruimte nodig hebt, kunnen ze je dat ook geven. Vaak word je als stagiair heel erg aan de hand vastgehouden, maar als student wil je gewoon de verantwoordelijkheid krijgen om je werk te doen.”

Welke successen vier je?

Voor Luc is dat duidelijk: “Ik verwacht dat er uiteindelijk nuttige data uit onze interviews komt. Data waar de organisatie echt wat aan heeft. Wanneer onze begeleiders over ons onderzoek zeggen: ‘hier kunnen we echt iets mee’, dan is dat voor mij een succes om te vieren.”

Dhanesh sluit zich daarbij aan: “We gaan het vieren wanneer Delfland door ons onderzoek een stapje kan zetten op de veiligheidsladder. En, wanneer elke medewerker veilig en gezond zijn werk kan doen.”

Wat gaat de toekomst je brengen?

Dhanesh zegt zonder te aarzelen: “Mijn eerste doel is om volgende jaar mijn diploma op te halen. Daarna zien we het wel verder. Als ik werk kan vinden bij een leuke organisatie dan ga ik daarvoor, maar verder studeren is ook een optie.”

Voor Luc ligt de toekomst nog open: “Ook ik moet eerst mijn opleiding afronden. Daarnaast gaat mijn vriendin een jaar naar het buitenland, dus misschien ga ik wel die kant op. Een andere mogelijkheid is dat ik me verder ga specialiseren, bijvoorbeeld door een opleiding Hogere Veiligheidskunde.”

Over een ding zijn de beiden studenten het eens. Als het aan hen ligt, gaan ze voor een functie bij een waterschap of gemeente. “Je studeert Integrale veiligheidskunde om de samenleving een stukje veiliger te maken en dan is werken voor een waterschap of gemeente een logische keuze.”, aldus Dhanesh. Luc knikt,

“Bovendien zijn er hier zoveel opleidingsmogelijkheden en er is echt oog voor je zelfontwikkeling. Ik kan iedereen een stage of baan bij Delfland aanraden.”

Benieuwd naar de stagemogelijkheden binnen het Hoogheemraadschap van Delfland?

Neem contact op met Mounira Sparreboom via msparreboom@hhdelfland.nl.