Toekomst AWZI De Groote Lucht


AWZI De Groote Lucht in Vlaardingen gaat op de schop. De zuivering is al oud, hij is aan vervanging toe. Het Hoogheemraadschap van Delfland wil graag weten wat het beste is: het grootschalig renoveren van de zuivering op de huidige locatie aan de Maassluissedijk of een nieuwe zuivering bouwen op het terrein aan de overkant van de weg.

awzi de groote lucht bovenaanzicht

AWZI De Groote Lucht

Delfland maakt het afvalwater schoon uit de huishoudens en bedrijven in het gebied. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit. Daarvoor hebben wij vier afvalwaterzuiveringsinstallaties. De Groote Lucht is er daarvan een.

AWZI De Groote Lucht is aan vervanging toe

Op AWZI De Groote Lucht maakt Delfland het afvalwater schoon van de inwoners en bedrijven in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier.
De zuivering stamt uit 1982 en het einde van de levensduur is in zicht. In 2030 moet in Vlaardingen een zuivering staan die weer zo'n 30 tot 40 jaar meekan en die voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van zuivering en veiligheid. Een zuivering die steeds voldoende capaciteit heeft en die duurzaam bijdraagt aan de landelijke en regionale klimaatdoelstellingen. En natuurlijk moet de zuivering passen in de omgeving.

Opknappen of nieuw bouwen?

Zowel renoveren als nieuwbouw van een zuivering is een groot en ingewikkeld project, dat om grote investeringen vraagt. Daarom doen wij sinds 2020 uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden van het grootschalig renoveren van de zuivering en van nieuwbouw.

We zoeken uit welke effecten de keuze voor renovatie of nieuwbouw hebben op het gebied van techniek en ontwerp, kosten en duurzaamheid. En we brengen in beeld wat voor de omgeving de voor- en nadelen zijn.
Wij praten daarover met de betrokkenen in de directe omgeving van de twee terreinen. De belangen van de omgeving neemt het algemeen bestuur van Delfland mee bij het besluit over renovatie of nieuwbouw.

Locatie

De twee mogelijke plekken voor de nieuwe of opgeknapte zuivering.

awzi de groote lucht bovenaanzicht renovatie

Campagne: Jouw boodschap, onze missie

Om het belang van zuiveren onder de aandacht te brengen hebben we de campagne: jouw boodschap onze missie in het gebied rondom onze aansluitingen ingezet. Lees er alles over op onze campagnepagina


Ik wil contact

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over de toekomst AWZI De Groote Lucht? Meld je dan aan voor onze mailinglijst. Dat kan via onderstaande button.

Als je vragen hebt of als je iets kwijt wilt, kun je mailen naar toekomstdgl@hhdelfland.nl.

Vragen en antwoorden

Wil je meer weten over het project? Bekijk onze lijst met vragen en antwoorden.

Wie doet wat?

Wil je weten wie wat doet in het project Toekomst AWZI De Groote Lucht?

Planning onderzoek toekomst AWZI De Groote Lucht

Planning onderzoek toekomst AWZI DGL_uitwerken_besluit

In het overzicht, kun je lezen wat er in de komende periode gaat gebeuren in dit project.

Verbouwen of verhuizen: waarom is dit nodig?

Hoogheemraad Ruud Egas en projectleider Michelle Hendriks leggen uit waarom het nodig is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.