Vragen en antwoorden over het proces tot keuze nieuwbouw
We hebben voor u een lijst met vragen en antwoorden opgesteld over het proces tot de keuze voor de nieuwbouw van waterzuivering Vergulde Hand (WVH). Staat uw vraag er niet tussen, of wilt u meer informatie hebben, dan kunt u altijd een mail sturen naar projectwvh@hhdelfland.nl
Zoeken in de index
Omdat:
- een nieuwe zuivering de beste kansen biedt voor het beter en duurzaam schoonmaken van het afvalwater;
- een nieuwe zuivering ruimte en flexibiliteit biedt voor toekomstige ontwikkelingen, voorzien en onvoorzien: een nieuwe zuivering moet weer flink wat decennia meegaan;
- renovatie betekent dat de huidige zuivering moet blijven werken tijdens de verbouwing. Dat brengt risico’s met zich mee voor de continuïteit van de zuivering en de veiligheid van de medewerkers.
We bouwen een nieuwe en moderne zuivering op een andere plek, namelijk aan de overzijde van de Maassluissedijk op terrein Vergulde Hand West.
- Voldoende ruimte om de installaties aan te passen aan nieuwe wet- en regelgeving.
- Voldoende ruimte voor energiebesparing en terugwinning van grondstoffen en zoetwater.
- Ruime mogelijkheden om de AWZI in te passen in de omgeving tussen het Volksbos en het nieuwe bedrijventerrein.
- Een nieuwe AWZI komt ca. 350 m dichterbij bestaande woningen. Dat betekent dat wij moeten voldoen aan strengere eisen voor geur en geluid. Dat kan: door de nieuwe technieken zijn geur en geluid veel beter te beheersen dan 40 jaar geleden.
- Er blijft voldoende ruimte over voor andere bedrijvigheid: op de Vergulde Hand West naast de AWZI en na sloop van de huidige AWZI ook op dat terrein. Over de invulling/bestemming van beide terreinen gaat de gemeente.
Op basis van alle informatie uit de verkenning, heeft het algemeen bestuur van Delfland geoordeeld dat een nieuwe zuivering nodig is om de zuiveringstaak voor de huidige en toekomstige bewoners en bedrijven in de regio Vlaardingen de komende decennia goed en duurzaam te kunnen uitvoeren. Meer informatie over dit besluit vindt u hier: Algemeen bestuur Delfland bevestigt voorkeur nieuwbouw AWZI De Groote Lucht.
Bij renovatie is het nodig dat wij een groot deel van de onderdelen van de huidige zuivering vervangen, voeren noodzakelijke wijzigingen uit en doen eventueel aanvullingen op de huidige installatie, zodat er in 2030 weer een moderne zuivering staat op het terrein waar die nu ook al staat.
- Het huidige terrein is te klein om goed te kunnen inspelen op toekomstige eisen voor waterzuivering, zoals strengere eisen voor het verwijderen van bepaalde stoffen uit het afvalwater en voor het behalen van de doelen voor duurzaamheid.
- Tijdens de renovatie moet de zuivering zijn werk blijven doen: de mensen in Vlaardingen en omgeving moeten wel kunnen blijven douchen en hun wc doortrekken. Dat is ingewikkeld: renovatie brengt risico’s met zich mee voor de continuïteit van het zuiveren van afvalwater en de veiligheid van de medewerkers.
- Doordat de zuivering moet blijven werken, zijn wij beperkt in de indeling en keuze van technieken: op een schoon terrein kunnen wij met een schone lei beginnen.
- Renovatie is tenminste zo duur als nieuwbouw.
- Het voordeel van renovatie is dat er voor en in de omgeving weinig verandert.
In het voorjaar van 2022 zijn we in gesprek gegaan met belanghebbenden. Wij waren te vinden in Vlaardingen Westwijk, organiseerden online informatiebijeenkomsten en er was een mogelijkheid om via een vragenlijst je mening te geven. De kansen, aandachtspunten en zorgen zijn meegegeven aan het bestuur van Delfland en gemeente Vlaardingen om mee te nemen in hun besluit over de toekomst van de nieuwe AWZI.
We hebben voor de twee locaties in beeld gebracht wat de effecten op de omgeving zijn. Ook zijn wij met de directbetrokkenen in de omgeving in gesprek gegaan.
We hebben de aandachtspunten en ideeën uit de omgeving voorgelegd aan ons algemeen bestuur. Zij hebben deze meegenomen in hun afweging, samen met de factoren kwaliteit, capaciteit, bedrijfszekerheid, duurzaamheid en financiën.
- Kwaliteit: al het water dat de zuivering verlaat, moet schoon genoeg zijn en voldoen aan de wettelijke eisen die daaraan worden gesteld. Die eisen aan gezuiverd afvalwater worden de aankomende jaren strenger.
- Capaciteit: er komen in de regio veel huizen bij. Dat wil zeggen meer rioolwater om schoon te maken. Daarvoor moet voldoende ruimte zijn op de zuivering.
- Financiën: wij hebben de kosten in beeld gebracht voor de renovatie en de nieuwbouw en voor het beheren en onderhouden van de installatie.
- De bedrijfszekerheid: bij renovatie moet de zuivering blijven werken tijdens de verbouwing, de zuivering moet veilig zijn en het water moet goed worden schoongemaakt.
- Duurzaamheid: Delfland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarmee moet zowel bij renovatie als bij nieuwbouw rekening worden gehouden. Dat wil zeggen dat wij hebben gekeken naar energieverbruik en CO2-uitstoot, maar ook naar het zelf opwekken van energie in het zuiveringsproces en het terugwinnen van grondstoffen uit het afvalwater.
- De omgeving: wat betekent renovatie of nieuwbouw voor de omgeving? Kunnen wij de zorgen die de omgeving aandraagt wegnemen en ideeën meenemen?
Met iedereen die belang heeft bij de keuze die we maken en daarover wil meepraten. Dat zijn in elk geval de omwonenden van de mogelijke nieuwbouwlocatie, bedrijven op de terreinen Vergulde Hand West en Koggehaven ’t Scheur en verenigingen voor natuur en landschap. En ook met de gemeente Vlaardingen, de provincie en het Rijk die straks vergunningen verlenen, de gebruikers van het huidige terrein en onze samenwerkingspartners in de afvalwaterketen.
- Het terrein is groot genoeg en geschikt voor een AWZI.
- Het ligt in de buurt van de bestaande persleidingen (het transportstelsel). Het verplaatsen van de aanvoerleidingen vanuit de aanvoerende gemeenten naar de zuivering is ingrijpend en duur.
- Het terrein ligt in de buurt van de Krabbeplas. Delfland gaat op de nieuwe zuivering extra schoon zoet water maken dat via de Krabbeplas ingezet kan worden in eigen gebied als het langere tijd droog is: (project S.C.H.O.O.N.).
Als er een nieuwe zuivering is gebouwd, komt het huidige terrein vrij: hierdoor blijft evenveel ruimte over voor de gewenste schone bedrijvigheid.