2-2 Toekomst AWZI De Groote Lucht


AWZI De Groote Lucht in Vlaardingen gaat op de schop. De zuivering is al oud, hij is aan vervanging toe. Het Hoogheemraadschap van Delfland wil graag weten wat het beste is: het grootschalig opknappen van de huidige locatie aan de Maassluissedijk of een nieuwe zuivering maken op het terrein aan de overkant van de weg.

awzi de groote lucht bovenaanzicht

AWZI De Groote Lucht

Op AWZI De Groote Lucht maakt Delfland het afvalwater schoon van de inwoners en bedrijven in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en De Lier. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit in het gebied. Om dat ook in de toekomst goed te blijven doen, werken wij nu de plannen uit voor een nieuwe of gerenoveerde zuivering. In 2021 neemt het algemeen bestuur van Delfland hiervoor de eerste besluiten.

Zuivering is aan vervanging toe

In 2028 moet er in Vlaardingen een zuivering staan die weer zo'n 40 jaar mee kan. Een zuivering die het afvalwater van alle inwoners en bedrijven uit de omgeving goed schoonmaakt. Daarnaast moet deze zuivering voldoen aan alle wet- en regelgeving, maar ook duurzaam zijn. En natuurlijk moet de zuivering passen in de omgeving.

Opknappen of nieuw bouwen?

Wij onderzoeken technische mogelijkheden van het opknappen van de oude zuivering (dat noemen we renoveren) en van nieuwbouw. We zoeken uit welke kosten en effecten dat met zich meebrengt. Daarnaast brengen we ook in beeld wat voor de omgeving de voor- en nadelen zijn van zowel nieuwbouw als het opknappen van de oude locatie. Ook willen we weten of nieuwbouw mogelijk is op de locatie aan de overzijde. Wij praten daarover met de betrokkenen in de directe omgeving van de twee terreinen. De belangen van de omgeving zijn belangrijk bij besluit dat het algemeen bestuur van Delfland neemt over renovatie of nieuwbouw.

Locatie

De twee mogelijke plekken voor de nieuwe of opgeknapte zuivering.

awzi de groote lucht bovenaanzicht renovatie

Verbouwen of verhuizen: waarom is dit nodig?

Hoogheemraad Ruud Egas en projectleider Michelle Hendriks leggen uit waarom het nodig is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.

Van Plas tot Plas

Hoe werkt nou een afval- of rioolwaterzuiveringsinstallatie? Saar Koningsberger neemt ons mee op reis en samen volgen we de weg van het water. Ze beschrijft de 4 stappen van waterzuivering.


Ik wil contact

Heb je vragen of wil je iets aan ons kwijt? Laat het ons weten.

Planning onderzoek toekomst AWZI De Groote Lucht

tekening_routekaart van planning project toekomst_van_de_groote_lucht

In het overzicht hieronder, kun je lezen wat er in de komende jaren gaat gebeuren in dit project.

2021

Vóór de zomer van 2021 zegt het algemeen bestuur van Delfland wat ze het liefst willen: renovatie of nieuwbouw. Het gekozen plan wordt daarna verder uitgewerkt. In december neemt het algemeen bestuur een definitief besluit over renovatie of nieuwbouw.

2022-2024

In deze periode wordt het ontwerp van de toekomstige zuivering uitgewerkt. Ook voeren we de noodzakelijke onderzoeken en starten we de vergunningprocedures.

2024

Naar verwachting starten we in 2024 de fase waarin het gekozen plan wordt uitgevoerd

2028

De bedoeling is dat de gerenoveerde of nieuwe AWZI De Groote Lucht in 2028 in gebruik wordt genomen.

Wie doet wat?

Wil je weten wie wat doet in het project Toekomst AWZI De Groote Lucht?

Vragen en antwoorden

Wil je meer weten over het het project? Bekijk onze lijst met vragen en antwoorden.