Muskusratten


Heb je een muskusrat bij of in het water gezien? Maak een melding via het formulier op deze pagina, stuur een e-mail naar loket@hhdelfland.nl of bel ons tussen 08.00 en 17.00 uur op (015) 260 81 08.

Muskusratten lijken een beetje op bevers. Ze graven gangen in oevers, kades en dijken waardoor deze verzwakken. Dit kan tot gevaarlijke situaties en zelfs instortingen leiden. Muskusratten zijn door menselijk handelen in Nederland beland en hebben hier geen natuurlijke vijanden. Zonder ingrijpen kunnen ze zich volop vermenigvuldigen en komt de (water)veiligheid in gevaar.

Het opsporen en vangen van muskusratten

Het opsporen en vangen van muskusratten vraagt om bijzondere ervaring en vangtechnieken. Bestrijders zijn opgeleid om hun werk zo slim en diervriendelijk mogelijk te doen. Elk jaar worden ze bijgeschoold. Het op peil houden van deze kennis en het verbeteren van vangtechnieken gaat beter als je dit samen doet. Daarom werken we samen met andere waterschappen aan het bestrijden van muskusratten.

Muskusrattenbeheer: samenwerking 6 waterschappen

Muskusrattenbeheer is een samenwerking van zes waterschappen: Amstel, Gooi en Vecht, Delfland, Hollands Noorderkwartier, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard en De Stichtse Rijnlanden. Het werkgebied omvat de provincie Noord-Holland en het grootste deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Bekijk ook de infographic (jpg, 2.5 MB) over muskusratten.

Wij gingen op pad met een muskusrattenbeheerder. De WOS maakte hier een reportage van en deze is hier te bekijken:  'Jacht op de muskusrat'.

Direct regelen

Maak in dit formulier een melding over iets dat niet in orde is op of langs het water.

Melding incident

Op de hoogte blijven

Heb je een melding gemaakt en aangegeven dat je op de hoogte wilt blijven? Dan laten je weten wat er met de melding is gedaan én wat hiervan het resultaat is. Duurt het oplossen van je melding langer dan gemiddeld? Dan krijg je hier bericht over.

Melding voor ons of een andere organisatie?

Wij kunnen niet alle meldingen oplossen. Bijvoorbeeld als het onderwerp bij de gemeente, politie of brandweer thuishoort. In zulke gevallen geven wij je melding door aan de juiste organisatie. Zetten wij je melding door? Dan laten we je dit weten. Is er sprake van een gevaarlijke situatie? Dan wordt de melding met spoed opgelost.


Spoedmelding

Heeft een melding spoed? Denk aan dode dieren in het water, een dijk of kade die lek is of iets anders urgents. Maak dan een spoedmelding.

Voor spoedeisende meldingen zijn we 24 uur per dag bereikbaar via (015) 260 81 08. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld naar een meldkamer.