Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

13 maart 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Baggerbeleid geactualiseerd: Delfland gaat ook baggeren voor waterkwaliteit

Het baggerbeleid van Delfland wordt geactualiseerd. De Rekeningcommissie heeft in 2022 een onderzoek uitgevoerd naar het baggerbeleid. Delfland is vervolgens aan de slag gegaan met de bevindingen en aanbevelingen en heeft drie sporen gekozen waarmee het waterschap zijn baggerbeleid zodanig uitvoert dat het optimaal bijdraagt aan de doelen voor de waterkwantiteit, de waterkwaliteit en voor circulariteit.

Delfland onderhoudt de watergangen al jarenlang om ervoor te zorgen dat het water goed kan doorstromen. Een te dikke sliblaag kan de waterafvoer verhinderen en sneller leiden tot wateroverlast. Als we nu gaan baggeren volgens ons geactualiseerde beleid, dragen onze werkzaamheden ook bij aan het behalen van meerdere doelen. Denk daarbij aan het beperken van wateroverlast, het behouden en verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en het saneren van vervuilde waterbodems. Maatwerk wordt daarnaast het uitgangspunt bij onze baggerwerkzaamheden. Per watergang bepalen we vanaf nu ook of we tot de leggermaat baggeren of dat we de werkzaamheden dieper uitvoeren. En we bekijken wat nodig is om de ecologische of chemische waterkwaliteit te bevorderen. Tot slot voeren we al het baggerwerk in stedelijk gebied zelf uit. Dit is meer kostenefficiënt en we behalen hiermee gemakkelijker de doelen voor het bevorderen van de waterkwaliteit.

Het college heeft het geactualiseerde baggerbeleid op 6 februari vastgesteld. In de Verenigde Vergadering van 21 maart wordt het stuk ter vaststelling voorgelegd.

Innovatieve aanpak reductie lachgas

Lachgas (N2O) wordt beschouwd als een zeer schadelijk broeikasgas: het is 298 keer schadelijker dan CO2. Op afvalwaterzuiveringsinstallaties komt bij de reguliere stikstofverwijdering onder sommige omstandigheden N2O vrij, als ongewenst bijproduct. Delfland heeft als doel om klimaatneutraal te zijn in 2050, wat betekent dat er geen broeikasgassen meer uitgestoten worden of dat deze geneutraliseerd of gecompenseerd worden.

Om meer grip te krijgen op de uitstoot van het zeer schadelijke broeikasgas N2O in afvalwaterzuiveringsinstallaties zet Delfland in op een innovatieve aanpak voor de reductie van N2O emissies uit afvalwater. Daarom nemen we deel aan het nationaal Versnellingsprogramma Lachgas. Hiervoor draagt Delfland financieel bij vanuit het Innovatiefonds en worden sensoren geïnstalleerd op AWZI Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland om vier jaar lang te monitoren. Dat onderzoek geeft Delfland meer inzicht in de processen en condities waarin lachgas zich ontwikkelt en biedt daarmee handelingsperspectief om de uitstoot te reduceren. Deze kennis wordt ook toegepast op de andere zuiveringen van Delfland en gebruikt bij de nieuw te bouwen zuivering De Vergulde Hand in Vlaardingen: die wordt zo ingericht dat lachgasproductie daar tot een minimum beperkt blijft.

Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.