Kroosonderzoek

In ons gebied groeien sloten en vaarten regelmatig dicht met kroos. Het water is bedekt met een dikke laag kleine, groene blaadjes. Dat ziet er niet mooi uit en is waarschijnlijk ook niet goed voor een gezonde sloot

Waar langere tijd veel kroos voorkomt raakt alles in de sloot uit balans. Althans, dat vermoeden we. Omdat we denken dat er dan geen licht en zuurstof meer in het water komt. Daardoor kunnen waterplanten en -dieren doodgaan. We nemen maatregelen in overleg met gemeenten. Het is een gezamenlijke taak van het waterschap en gemeenten om het onderhoud aan vaarten en sloten zo goed en efficiënt mogelijk te doen.

Onderzoek

De gebruikelijke aanpak van kroos is het verwijderen van kroosdekken wanneer er zuurstoftekort, stankoverlast of vissterfte ontstaat. Als dat gebeurt, is de ecologie van het water echter al sterk aangetast. Omwonenden hebben al een tijd niet van het water kunnen genieten omdat het schuil gaat onder een groen dek. Daarom onderzoekt Delfland of kroos op een andere manier kan worden aangepakt. Hier is in Nederland weinig ervaring mee; er moet zodoende veel onderzocht worden, voordat duidelijk wordt of dit nuttig en kosteneffectief is.