Er zijn tips beschikbaar over hoe te zoeken binnen de site www.archieven.nl, waarop ook de archieftoegangen of inventarissen van het Hoogheemraadschap van Delfland zijn opgenomen. Kijk daartoe op de onderstaande links:
- Eenvoudig zoeken door te bladeren door het archievenoverzicht en de digitale archieftoegangen: http://www.archieven.nl/nl/help?cat=13&id=29
- Voor geavanceerd zoeken en het uitsluiten van zoektermen: http://www.archieven.nl/nl/help?cat=13&id=31
Via de tab 'Archieven en Collecties' is het archief van Delfland ook terug te vinden.
Onderscheid in algemene aard en bijzondere aard
In de klassieke archiefinventarissen die voor het toegankelijk maken van historische archieven worden gebruikt, is doorgaans de tweedeling stukken van algemene aard en stukken van bijzondere aard te vinden. Het gaat bij de stukken van algemene aard doorgaans om seriemateriaal, zoals reeksen notulen. Bij het intikken van een term in een zoekmachine wordt materiaal uit deze archieven (doorgaans) niet meegenomen. De zoekmachine, ook de interne, zoekt immers niet in de archiefdocumenten zelf, maar in de korte beschrijvingen van die archieven. In dit soort bronnen is dus vaak niet tevoren duidelijk wat je kunt vinden en via de digitale archieftoegangen zijn zij ook maar beperkt toegankelijk.
Daarom is het belangrijk om te kijken of er nadere toegangen in de vorm van indices op deze archiefinventarissen zijn gemaakt. De trefwoorden in die toegangen kunnen ook een indruk geven over het soort informatie die in de stukken zelf te vinden is. Gidsen rond een bepaald thema of thematisch geordende informatie op het internet kunnen ook hulp bieden. Let ook op of het gaat om een digitale archieftoegang of inventaris of dat het gaat om een collectie, ofwel een digitaal bij elkaar geplaatste set ingangen rond een bepaald thema. Bovendien kunnen databases een snelle indruk geven van essentiële data die via bepaalde archieven beschikbaar zijn. Kijk daarom, indien beschikbaar in een inleiding of verantwoording, goed wat het uitgangspunt van de samenstellers is en bedenk dat elke zoekterm een keuze is van die samenstellers (ook makers van algoritmes maken een afweging). Wellicht hadden ze andere vragen in hun achterhoofd.
Het kan daarom bij het zoeken in notulen of een soortgelijke seriële bron ook lonen om bijvoorbeeld te kijken of de gezochte informatie binnen een bepaald tijdvak terug te vinden is waarin de kwestie speelde. In het archievenoverzicht is bovendien te zien over wat voor soort archieven een instelling beschikt. Het loont daarom ook te bedenken in wat voor soort materiaal het antwoord op de vraag te vinden zou kunnen zijn en dan verder te zoeken via de structuur van dat archief.