Hoogheemraad Marcel Belt


Wat heeft u met water?

Heel veel. Want waar water is, is leven! En daardoor is er altijd wat té beleven en is water interessant voor mij. Of het nu een mooie sloot is vol met kikkervisjes en andere waterdiertjes waar ik met mijn kinderen in kan rommelen, of een strand, vaart of waterplas om in te zwemmen, kitesurfen, varen, enzovoort. Ik heb veel gewerkt aan stedelijke ontwikkeling en waterprojecten. Water maakt de stad altijd mooier en vaak ook rustiger.

Welke dromen heeft u voor het gebied Delfland en haar inwoners?

Ik heb een aantal dromen voor Delfland die ik graag met mijn collega’s wil gaan realiseren! Allereerst de droom die ook direct aan mijn portefeuille raakt. Dat is dat we in ons hele gebied zo’n waterkwaliteit hebben dat je in feite er overal veilig zou kunnen zwemmen. Water wat veilig is, fraai eruit ziet en wat boordevol leven zit. Een tweede belangrijke droom is dat we het met elkaar, dus met inwoners, bedrijven, gemeenten, waterschap, voor elkaar krijgen dat ons gebied de gevolgen van de klimaatverandering goed kan opvangen. Door meer groen, meer wateropvangplekken en véél minder stenen kunnen we hevigere regenbuien beter opvangen. En dat groen en water helpt ook om water voor in tijden van droogte beter vast te houden.

Over welke onderwerp zou u in gesprek willen gaan met de mensen die in Delfland wonen en werken? Wat wilt u ze vragen?

In het bestuursakkoord dat we met de hele Verenigde Vergadering hebben opgesteld, hebben we gezegd dat Delfland de vele opgaven niet alleen kan oppakken. Een betere waterkwaliteit kunnen we alleen krijgen door goed samenwerken met inwoners, gemeenten, bedrijven, tuinders. Datzelfde geldt voor het opvangen van hoosbuien. Ik wil graag met mensen in gesprek hoe we samen die uitdagingen aan kunnen gaan.

Welk plekje in het gebied van Delfland moet iedereen een keer bezocht hebben en waarom?

Ik woon in Voorburg. In mijn vrije tijd ben ik vaak met mijn gezin op pad in de noordkant van ons gebied. Op de fiets via de molen aan de Schenk, door de landgoederenzone met Clingendael naar Meijendel en de Waalsdorpervlakte om uiteindelijk neer te strijken bij een strandtent aan het Zwarte Pad. Je vindt hier in deze noordkant van Den Haag veel natuur, geschiedenis, water, andere landschappen. De duinen trekken mij nog het meest. Ik verbaas mij altijd hoe rustig het er is, terwijl je over een stad met een half miljoen inwoners uitkijkt. De duinen spelen ook een belangrijke rol voor onze veiligheid en de hele waterketen. Wist je dat de Hollandse Duinen de hoogste biodiversiteit van Nederland hebben?