Snelheid en formaat van boten


Net als op de weg, gelden op het water regels voor maximale snelheid en het formaat van het vaartuig. Regels voor het vaarverkeer zijn vastgelegd in landelijke regelgeving.

Deze landelijke regels worden aangevuld met regels die specifiek zijn voor varen op onze sloten en vaarten. Bijvoorbeeld over snelheid, aanmeren of het in de weg zitten (stremmen) van de doorvaart.

3 speedboten varen in de regen

Maximale snelheid

  • Op ons water geldt een maximum snelheid van 6 kilometer per uur - tenzij bij verkeersbesluit anders is bepaald. Dit is voor de veiligheid van het vaarverkeer. En om schade aan de natuur en eigendommen van anderen te voorkomen.
  • De boete voor snelheidsovertredingen kan oplopen tot € 200.
  • Motorboten korter dan 21 meter lang, 3,50 meter breed en 1 meter diep mogen zonder ontheffing varen.
  • Varen met waterscooter of jetski is verboden.
  • Zie je veel waterplanten langs de waterkant? Dan is de kans groot dat dit een natuurvriendelijke oever is. Hou hier rekening met je snelheid. Zo voorkom je schade aan kwetsbare waterplanten en behoud je de waternatuur.

Formaat van boten

  • Varen mag niet met boten groter dan 21 meter lang, breder dan 3,5 meter en dieper dan 1 meter. Ons water is niet diep en breed genoeg voor grote boten.

Verkeersborden

De borden langs het water zijn te vergelijken met verkeersborden op de weg. Als je gaat varen, zorg dan dat je de betekenis van verkeersborden kent. In het binnenvaartpolitiereglement staan de borden met uitleg. De regels voor het verkeer op het water zijn vastgelegd in de Vaarverordening Delfland en in verkeersbesluiten.