Inzet gietwaterbassins

Gietwaterbassin

Dynamische inzet van gietwaterbassins is het verlagen van de waterstand van het gietwaterbassin op basis van de neerslagverwachting. Hierdoor kan de piek van de bui worden opgevangen en vermindert de kans op wateroverlast.

De teler maakt voor de bui ruimte in het bassin maar niet zodanig dat hij water tekort komt.

De oplossing is getest. Deze pilot doen wij samen met gemeente Westland, LTO Noord Glaskracht en het bedrijf Lans Westland B.V. op de vestiging van Lans aan de Maasdijk in de Oranjepolder. De resultaten zijn positief: lagere waterstanden in de sloot tijdens hevige buien.

Doe mee

Hoe meer tuinders meedoen, hoe groter het effect! Daarom breiden we de pilot uit met meer deelnemers in ons hele gebied. Wij zijn op zoek naar glastuinbouwbedrijven die een nieuw bassin of silo gaan aanleggen of die de folie gaan vervangen. De extra voorzieningen (leiding vanuit het bassin en regelbare klep) kunnen dan gelijk worden aangebracht. Binnen de pilot betalen wij de extra voorzieningen, de tuinder werkt ermee. We willen ervaring opdoen met verschillende typen bedrijven qua omvang en teelt. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Proeftuin Oranjepolder

In de Oranjepolder worden deze en andere oplossingen voor het beperken van de kans op wateroverlast in de praktijk getest. Kijk voor meer informatie op de website Proeftuin Oranjepolder.