Een netwerk van waternatuur
Delfland werkt hard aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. Dit is een van onze kerntaken. Wij bewaken de waterkwaliteit en stimuleren de ecologie. Dat doen wij onder meer door het aanleggen van nieuwe waternatuur, zoals natte ecologische zones. Hiermee creëren wij nieuw leefgebied voor waterplanten en -dieren.
Voorbeelden van natte ecologische zones zijn natuurvriendelijke oevers, vispaaiplaatsen en waterplantzones. Al deze nieuwe waternatuur draagt ook bij aan de biodiversiteit in ons gebied.
Op de kaart
Door natte ecologische zones logisch met elkaar te verbinden ontstaat een netwerk van nieuwe waternatuur. We verdelen dit netwerk in kerngebieden, stapstenen, corridors en verbindingszones. Zo werken wij aan een waternatuurgebied dat groot genoeg is voor dieren om te leven, voedsel te verzamelen en zich voort te planten.
In de kerngebieden maken wij waar dat kan grote stukken waternatuur, die het liefst aaneengesloten zijn of anders heel dicht op elkaar liggen. Corridors en verbindingszones verbinden de kerngebieden met elkaar.
Belangrijke verbindingszones zijn nu vaak niet natuurvriendelijk ingericht omdat deze ook andere functies hebben zoals het af- en aanvoeren van water of als vaarweg. Op sommige plekken kun je onze vaarten en kanalen daardoor vergelijken met een dorre woestijn. We maken hierin kleine natuurgebiedjes waar dieren even kunnen opladen. Deze kleine oases noemen we stapstenen.
De corridors zijn verbindingszones waar meer ruimte is voor natuurvriendelijke inrichting.