Zwemwater.nl

Kinderen spelen in zwemwaterplas

Zwemmen doet u voor de lol. Daar wilt u geen wonden of jeuk aan overhouden. Of ziek van worden.

Dat vinden wij ook. Daarom meet Delfland van 1 mei tot 1 oktober elke twee weken waar je veilig kunt zwemmen. De provincie Zuid-Holland heeft 16 plekken uitgekozen waar wij de waterkwaliteit controleren.  

Water in een zwembad wordt regelmatig schoon gemaakt. Dat gebeurt niet bij natuurwater. Zeker als het warm is (en juist lekker om te zwemmen) verandert er van alles in het water. Blauwalgen en bacteriën houden erg van warmte. Maar u niet van hen. Kijk dus voor u gaat zwemmen op www.zwemwater.nl, de borden bij de zwemplassen of de zwemwater app. Deze app geeft u informatie over 800 zwemplekken. Maar u weet dan ook hoe u er komt, waar u kunt parkeren en welke horeca er is.

Water is niet zomaar geschikt om in te zwemmen. Daar moet heel wat voor gebeuren. Dat doen we niet alleen, maar samen met de beheerders van de zwemplekken. Die beheerders zijn vaak de gemeenten of recreatieschappen. Om te weten of we de goede dingen doen, meet Delfland hoeveel bacteriën of blauwalgen er in het water zitten. Die informatie sturen we door naar de provincie Zuid-Holland. Zij besluiten of het veilig genoeg is om te zwemmen. Als dat niet zo is, geven zij een waarschuwing of een negatief zwemadvies. Is dat voor uw favoriete zwemplas? Ga daar dan niet zwemmen. Het advies is tijdelijk en wordt weer opgeheven zodra de waterkwaliteit dat toelaat.