De grootste bedreigingen voor zwemmers

Jongens springen van een brug in het water

Het lijkt heel aantrekkelijk om zomaar ergens het water in te springen. Maar boten, stromingen en objecten in het water kunnen gevaarlijk voor u zijn.

Als u zwemt in open water loopt u risico’s. Bacteriën of algen in het water kunnen enorm jeuken en u kunt er zelfs ziek van worden. Maar de grootste risico’s die u loopt worden veroorzaakt door mensen zelf.

Niet springen!

Het lijkt heel aantrekkelijk om zomaar ergens het water in te springen. Maar boten, stromingen en objecten in het water kunnen gevaarlijk voor u zijn.

Vanaf een boot kunnen ze u niet altijd zien zwemmen. Als een schipper u op het laatste moment toch ziet, is het heel lastig de boot direct van u weg te sturen. En weet u dat boten stromingen, zuigingen, golfslagen en draaikolken kunnen veroorzaken waardoor u gevaar loopt te verdrinken?

Objecten in het water

Ook op de plekken die wij goed in de gaten houden, kunt u wel eens afval tegenkomen. Dat valt helaas niet helemaal te voorkomen. Maar op andere plekken kunt u ook op grotere objecten stuiten, zoals fietsen, wasmachines en winkelwagentjes.

Zeker als mensen van een brug duiken, is dit gevaarlijk. Er kan ook een boot varen. Daarom is duiken van een brug verboden; u kunt er een boete voor krijgen

De bodem raken

Er zijn ook andere ongemakken: de klap op het water kan heel hard aankomen. Het water kan dieper en dus kouder zijn dan u dacht (kramp!). Of het water kan juist minder diep zijn dan u dacht, waardoor u de bodem kunt raken.

Ook oevers kunnen gevaarlijk zijn. En omdat ze niet zijn ontworpen voor zwemmers, zijn ze niet overal geschikt om ongeschonden het water uit te komen.