Spelregels voor zwemmers

Jongens springen van een brug in het water

Het lijkt heel aantrekkelijk om zomaar ergens het water in te springen. Zwem bij voorkeur in een van de 12 zwemplassen waar wij de waterkwaliteit controleren. Wilt u toch ergens anders zwemmen, let er dan zelf goed op dat het veilig is.

Als u zwemt in open water loopt u risico’s. Bacteriën of algen in het water kunnen zorgen voor jeuk en u kunt er zelfs ziek van worden.

Ook boten, stromingen en objecten in het water kunnen gevaarlijk zijn voor zwemmers. Vanaf een boot kunnen ze u niet altijd zien zwemmen. Als een schipper u op het laatste moment toch ziet, is het heel lastig de boot direct van u weg te sturen. Ook kunnen boten,  stromingen, zuigingen en golfslagen gevaarlijke draaikolken veroorzaken. 

Springen van een brug is verboden

Ook van een brug duiken, is gevaarlijk. Er kan een boot varen. Daarom is duiken van een brug verboden; u kunt er een boete voor krijgen. Verder kan het water kan dieper en dus kouder zijn dan u dacht (kramp!). Of het water kan juist minder diep zijn dan u dacht, waardoor u de bodem kunt raken. Ook oevers kunnen gevaarlijk zijn. En omdat ze niet zijn ontworpen voor zwemmers, zijn ze niet overal geschikt om ongeschonden het water uit te komen.