Controles kwaliteit zwemwater gestart

Op 1 mei start officieel het buitenzwemseizoen. Hoe dat eruit gaat zien in de 1,5 meter maatschappij is nog niet helemaal duidelijk. Wij zijn desalniettemin in april gestart met het bemonsteren van het water op de veertien zwemwaterlocaties in ons gebied.

Nederland kent een mooi systeem waar het gaat om zwemmen in natuurwater. De officiële zwemwaterlocaties worden aangewezen door de provincies. De waterschappen controleren de kwaliteit van het water en de beheerders van de locaties zorgen voor veiligheid, faciliteiten als wc’s en prullenbakken en hygiëne.

Zo weet je op een officiële zwemwaterlocatie als zwemmer dus waar je aan toe bent. Daarom adviseren wij iedereen die in natuurwater wil zwemmen dat te doen op een gecontroleerde locatie. Als daar te veel blauwalg of andere bacteriën in het water zitten, dan word je hiervoor gewaarschuwd. Op de borden bij de zwemlocaties, op www.zwemwater.nl en op de zwemwaterapp.

Of de zwemwaterlocaties ook opengaan onder de huidige coronamaatregelen, dat is iets dat wordt bepaald door de veiligheidsregio’s en de locatiebeheerders. Wij gaan intussen door met bemonsteren, want als er dan gezwommen kan worden, dan zijn wij er klaar voor!