Blauwalg

Jongen kijkt naar blauwalg

Om u veilig te laten zwemmen meten wij in de zomermaanden de zwemlocaties of dat kan.

We kijken dan ook of er blauwalgen (bacteriƫn) aanwezig zijn. Blauwalgen zijn, anders dan hun naam doet vermoeden, groen van kleur. Ze kunnen een drijflaag vormen op het water. Ze produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor uzelf en voor dieren. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. U kunt er bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen van krijgen.

De hoeveelheid algen in het water kan ineens enorm toenemen. Bijvoorbeeld als er veel voedingsstoffen in het water zitten. Zeker als er bijna geen stroming is in het water of als het water stilstaat. Of als het langere tijd warm is.

Voedingsstoffen komen uit de bodem of uit bladeren die op de bodem liggen. Of uit voer dat aan vissen en eenden wordt gegeven. Te veel voedsel in het water werkt als een soort mest. Kroos en algen groeien er goed door. En het klinkt smerig, maar poep is op die plekken voedsel. Dus laat uw hond niet vlakbij het water poepen. Poep spoelt weg als het regent, zo het water in. Zo kunt u er onbedoeld aan bijdragen dat waterpret tijdelijk niet mogelijk is.

Wij raden u aan om:

  • Alleen te zwemmen in water waar wij meten of u er veilig kunt zwemmen: www.zwemwater.nl
  • Niet te zwemmen in water dat groen ziet.
  • Of waar een vlek op drijft die op olie lijkt.
  • Snel te douchen om de algen af te spoelen.