Bacteriën

Medewerker van Delfland controleert het zwemwater

Hoe vervelend is dat: u heeft lekker gezwommen en dan krijgt u toch een jeuk! Of u krijgt last van uw maag, darmen, oren of ogen. Of het voelt alsof u griep heeft. Niet alleen een slok zwemwater, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid.

Wij willen graag dat zwemmen in natuurwater leuk blijft. Daarom meet Delfland van 1 mei tot 1 oktober elke twee weken of er veilig kan worden gezwommen. Dat kunnen we natuurlijk niet overal doen. De provincie Zuid-Holland heeft daarom 14 plekken uitgekozen waar wij meten. Als er te veel schadelijke bacteriën in het water voorkomen, wordt afgeraden om te zwemmen.

Water is niet zomaar geschikt om in te zwemmen. Daar moet heel wat voor gebeuren. Dat doen we niet alleen, maar samen met de beheerders van de zwemplekken. Die beheerders zijn vaak de gemeenten of recreatieschappen. Samen proberen we het water in zwemplassen goed te houden. Of zelfs te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld met goed onderhouden wc’s en douches. Of door vaak vers water in de zwemplas te laten. 

Als het water dat wij meten niet goed is, komt dat vaak door de poep van mensen of dieren. Laat uw kind dus niet in het water poepen. Of met een vuile luier in het water spelen. En laat uw hond niet vlakbij het water poepen. Poep spoelt weg als het regent, zo het water in. Zo kunt u er onbedoeld aan bijdragen dat waterpret tijdelijk niet mogelijk is.