Veelgestelde vragen over blauwalgen

Wat zijn blauwalgen?

We hebben het over blauwalgen, maar eigenlijk gaat het om bacteriën, de zogenaamde cyanobacteriën. Er zijn veel soorten cyanobacteriën; niet elke soort is bedreigend voor de gezondheid. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden doen blauwalgen het water vaak groen kleuren.

Waarom zijn blauwalgen vervelend?

Blauwalgen vormen een drijflaag op het water. Ze produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mensen en voor dieren. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen van krijgen.

Waarom zijn blauwalgen zo moeilijk te bestrijden

Blauwalgen horen bij ons water. Een normale seizoencyclus kent een start met kranswieren in het voorjaar, gevolgd door groenalgen en daarna blauwalgen. Dat is simpel geredeneerd net zo normaal als dat het voorjaar start met krokussen, daarna narcissen, paardenbloemen, klaprozen enzovoorts. Dus blauwalgen aan het eind van de zomer is vrij normaal.

In te voedselrijk water is de natuurlijke balans verstoord: te veel voedsel in het water leidt tot te veel blauwalgen en vaak eerder in het seizoen. Delfland werkt hard aan het terugdringen van voedingsstoffen in het water, maar dat is een kwestie van lange adem.

Wat kunt u zelf doen om blauwalgen te voorkomen?

Voedingsstoffen komen uit de bodem of uit bladeren die op de bodem liggen. Maar bijvoorbeeld ook door lozingen uit kassen en uit lokvoer voor vissen en brood dat aan eenden wordt gegeven, en uit ganzen- en hondenpoep. Al deze zaken werken als mest voor kroos en algen. En het klinkt smerig, maar poep is daar voedsel. Dus laat uw hond niet vlakbij het water poepen. Poep spoelt weg als het regent, zo het water in.

Dus beperk invloed van bronnen waar wij als mens invloed op hebben:

  • Ruim hondenpoep op.
  • Gebruik toiletvoorzieningen rondom de plas.
  • Gebruik als hengelsporter geen lokaas.