Dode vis

Dode vissen in het water

Dode vissen in het water: het ziet er eng uit en het kan stinken. Delfland krijgt veel vragen binnen als er vissen doodgaan. Waarom zijn de vissen doodgegaan? En had het voorkomen kunnen worden?

Toch zijn dode vissen niet altijd een reden tot bezorgdheid. Vissen kunnen doodgaan door een natuurlijk oorzaak, zoals ouderdom. Maar ook in de paaitijd gaan sommige soorten vis dood. Dit is de natuur.

Maar, vissen reageren sterk op veranderingen in de omgeving waarin zij leven. Als er dode vissen in het water liggen, kan dat komen door problemen in het water. Of door een natuurlijk verschijnsel, zoals ijs op het water. Als het langere tijd achter elkaar erg warm is, kunnen vissen ook sterven.

Als het niet vriest of heel warm is, dan is er iets anders aan de hand. Zo worden vissen steeds minder gezond als het water viezer wordt. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en de vis sterft. Ook als er in een keer heel veel viezigheid in de sloot komt, kan vis dood gaan.

Als het water verder goed is en de temperatuur ook, kunnen vissen toch sterven. Maar dan door een bacterie of een virus. Delfland onderzoekt daarom altijd wat de reden is dat u dode vissen ziet. We meten de kwaliteit van het water. En soms laten we zelfs enkele dode vissen onderzoeken.