Klimaatadaptatie in duidelijke taal

We merken allemaal dat het weer extremer wordt. Langdurige droogte en hevige hoosbuien komen steeds vaker voor. We proberen wateroverlast zoveel mogelijk te verminderen en tegelijk een prettige leefomgeving te houden. Dat doen we door in huis en tuin slimme aanpassingen te doen. Door meer in duidelijke taal te spreken, wordt het makkelijker om zelf en samen aan de slag te gaan!

Woorden als ‘klimaatadaptatie’, ‘sedumdak’ en ‘infiltratie', zijn lastige klimaatwoorden. Het overgrote deel van onze bevolking begrijpt al die moeilijke klimaatwoorden niet. Als we willen dat iedereen zich voorbereid op een extremer klimaat in huis en tuin, is het belangrijk om duidelijke taal te gebruiken. 

Wij hebben een lijst gemaakt met moeilijke klimaatwoorden. Die hebben we vertaald naar makkelijke woorden. Tijdens het vertalen kwamen we tot leuke, grappige maar vooral logische manieren om een moeilijk klimaatwoord anders te zeggen. Met de Delfland Klimaatquiz dagen we je uit om moeilijke woorden anders te zeggen!

De Delfland Klimaatquiz bestaat uit moeilijke klimaatwoorden, met 3 mogelijke betekenissen van een woord. Welke is juist? 
Vind je  klimaatwoorden ook wel eens lastig? Of weet je heel goed wat een 'wadi'is? Doe de test hieronder en bekijk of je alle vragen weet! 

Doe de Delfland Klimaatquiz!

    • Scroll naar beneden en beantwoord de drie vragen.  Klik daarna op 'Gereed' en je ziet direct je score.
    • Heb je alle vragen goed? Mooi! Jij bent goed op de hoogte en weet wat je in je omgeving kan doen om klimaatbestendig te zijn.
    • Ken je nog niet alle klimaatwoorden? Geen nood. None (pdf, 116 kB)vind je de de woordenlijst met betekenissen.
    • Zelf een woord aan toe te voegen? Meld dan moeilijke klimaatwoorden aan via de knop links op de pagina en maak kans op een exemplaar van de Delfland Klimaatquiz!
Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Samen met Stichting Lezen & Schrijven, TwynstraGudde/Social Design en Atelier Yuri Veerman hebben we de moeilijkste klimaatwoorden vertaald. Deze woorden hoor of lees je wel eens in het nieuws, bij een tuincentrum of waterschappen. De woordenlijst begon met 28 klimaatwoorden, maar er zijn veel meer moeilijke klimaatwoorden die we anders kunnen zeggen. Kan jij andere woorden gebruiken om hetzelfde te zeggen? Meld hier een nieuw moeilijk klimaatwoord aan!

De Delfland Klimaatquiz is gemaakt in opdracht van Delfland en in samenwerking met: