5 tips voor een makkelijke, mooie en levendige tuin

Wil je meer 'leven' in je tuin? Met deze tips krijg je een mooie, levendige tuin die ook onderhoudsvriendelijk is. Ook water speelt hierbij een rol. Het mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Waar haal je het water vandaan en wat doet u met overtollig (regen)water?

1. Gebruik waterdoorlatende terrassen

Een tuin wordt vaak gezien als het verlengstuk van de woonkamer. Veel mensen willen daarom graag een terras. Kies hiervoor waterdoorlatende verharding (klinkers met openingen, waardoor water de grond in kan) zodat het regenwater gewoon de grond in kan. De open voegen kun je dan opvullen met gras, grind of schelpen. 

2. Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels

Veel tuinen zijn volledig verhard omdat gedacht wordt dat dit minder onderhoud nodig heeft. Dat is niet helemaal waar: tegels moeten worden schoongemaakt. Beplanting zorgt voor een verkoelend effect in de zomer, minder kans op plassen in je tuin, grotere biodiversiteit en betere luchtkwaliteit dan een verharde tuin. Kijk bij het kiezen van de plantensoorten goed naar de eigenschappen van de tuin.

3. Sluit een regenton aan

De regenton is de meest eenvoudige manier om van het gratis regenwater gebruik te maken. Het installeren is vrij eenvoudig: zaag de regenpijp af en sluit de regenton aan. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen, soorten en maten. Zorg dat het te veel aan regenwater via een putje of watergoot in de grond kan infiltreren.

4. Kies een groene erfafscheiding

In plaats van houten schuttingen kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Deze dragen bij aan een koelere omgeving, doordat de bladeren water verdampen. Ook bieden ze een schuilplaats en voedsel aan veel soorten vogels en insecten.

5. Tref maatregelen samen met je buren

Neem maatregelen om je tuin watervriendelijk en levendig te maken samen met je buren. Zo bespaar je kosten voor de aanleg en het onderhoud. En bovendien help je samen mee de buurt klimaatbestendig en leefbaar te maken!

De hele maand maart staan de tuincentra in het teken van ‘Water in je tuin!’. Dus doe er je voordeel mee en ga een kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Wil je meer tips voor je tuin, kijk eens op huisje-boompje-beter.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nanette

Erg leuke tips. De foto's geven een goeie impressie van een mooie tuin. Wat is jullie mening met betrekking tot <a href='http://www.gerritfliermanbv.nl/bestrating' > bestrating</a> in de tuin?