S.C.H.O.O.N.

Het project S.C.H.O.O.N. speelt zich af tussen de gemeenten Vlaardingen en Maassluis. Hoofdrolspelers zijn een zoetwaterfabriek en een waterharmonica. Wij maken het gezuiverde afvalwater nog een slag schoner, zodat het hergebruikt kan worden in de sloten en vaarten. Dit project is onderdeel van het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland.

De zoetwaterfabriek - Schoner water

Op de afvalwaterzuivering ‘De Groote Lucht’ in Vlaardingen wordt jaarlijks ongeveer 25.000.000.000 liter afvalwater van bedrijven en huishoudens gezuiverd en naar de Nieuwe Waterweg (’t Scheur) afgevoerd. Daar vandaan stroomt het naar de Noordzee. Zoet water naar de zee, dat is eigenlijk verspilling. Met de pilot zoetwaterfabriek hebben we onderzocht hoe we het afvalwater nog schoner kunnen krijgen. De beste techniek hiervoor is met behulp van ozon en zand. Daarmee desinfecteren we het water en halen we er zwevende deeltjes, medicijnresten en meststoffen uit. Het resultaat is schoon water.

De waterharmonica - Zoetwaterproductie en beter zwemwater

De volgende stap in het project S.C.H.O.O.N. is om dit schone, maar ‘levenloze’ water uit de zoetwaterfabriek weer te ‘vitaliseren’. Daarvoor wordt het gebied rondom het Vlaardingse natuurgebied De Rietputten ingericht als waterharmonica. Er komt een rietmoeras, aangelegd met vrijgekomen riet uit de omgeving. Vervolgens wordt het water uit de zoetwaterfabriek op een zigzaggende manier (zoals bij een harmonica) door dit gebied geleid: door het rietmoeras en langs de waterplanten. Op deze manier is het water lang genoeg in het gebied om ‘de natuur’ (de ecologie) zijn werk te laten doen. Zo maken we er weer natuurlijk water van en krijgt het water uit de zoetwaterfabriek zo’n hoge kwaliteit, dat het kan worden ingezet in sloten en vaarten, en in bijvoorbeeld de zwemplas van de Krabbeplas.

Bij de Krabbeplas in Vlaardingen is het heerlijk genieten en recreëren. Afgelopen jaren wilde de blauwalg dat recreatieplezier nog weleens bederven. Deze alg is moeilijk te bestrijden en schadelijk voor mens en dier. In de laatste stap van het project S.C.H.O.O.N. wordt het water uit de zoetwaterfabriek en de waterharmonica gebruikt om de Krabbeplas (de zwemplas bij het paviljoen) door te spoelen. Dat veroorzaakt stroming en daar houdt de blauwalg niet van. Door het doorspoelen met het extra schone water verwijderen verdunnen we bovendien de hoeveelheid voedingsstoffen ui in het water, die voor groei van de blauwalgen zorgen. Zo wordt het water op twee manieren minder aantrekkelijk voor de blauwalg. Het resultaat: vaker schoon zwemwater, dat bestaat uit de ‘natuurlijke ingrediënten’ zoals je die van kwalitatief goed, open zwemwater mag verwachten.

Viervoudig resultaat

Met het project S.C.H.O.O.N. zijn we bezig met verschillende van onze kerntaken. We werken aan schoon oppervlaktewater; hierbij proberen we nu al zoveel mogelijk rekening te houden met toekomstige wet- en regelgeving over medicijnresten en andere stoffen in afvalwater. Ook leveren we een bijdrage aan voldoende water en het voorkomen van een tekort aan zoet water tijdens droge perioden door het water te hergebruiken. Als derde kan S.C.H.O.O.N. een natuurlijke oplossing zijn voor de bestrijding van blauwalg. Tot slot dragen we met S.C.H.O.O.N. bij aan de herinrichting van het gebied rondom de aanleg van de Blankenburgverbinding (natuurcompensatie) en zorgen we met onze Rietputten én impuls aan de kwaliteit van het zwemwater bij aan de recreatiemogelijkheden van de omgeving. 

Unieke samenwerking

Het project S.C.H.O.O.N. is onderdeel van het kwaliteitsprogramma 'Nieuw Waterland'. Dit is een unieke samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, het Recreatieschap, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen, onder regie van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). 'Nieuw Waterland' staat voor de herinrichting van het gebied rond de Blankenburgverbinding – de nieuwe tunnel onder Nieuwe Waterweg die Vlaardingen (A20) met Rozenburg (A15) verbindt. Het programma omvat het Oeverbos, natuurgebied de Rietputten, de Krabbeplas en de groenzomen bij Rozenburg en Vlaardingen. Bewoners kunnen hier straks voluit genieten van fiets- en wandelpaden, schoon water en een aantrekkelijke flora en fauna.

Winnend initiatief

Het project S.C.H.O.O.N.  won de ‘Waterinnovatieprijs 2016’, de ‘Oscar van de watersector’, in de categorie Schoon Water. De jury prees de besparing van zoet water door de extra zuiveringsstap, waardoor hergebruik mogelijk wordt, zoals voor bestrijding van de blauwalg. 

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord: