Muskusrat gezien

Muskusrat

Heeft u een muskusrat bij of in het water gezien, geef het door via het  formulier op de website Muskusrattenbeheer of via telefoonnummer (030) 634 57 56.

Muskusrattenbeheerders houden de aantallen muskus- en beverratten zo laag mogelijk om graafschade te voorkomen.

Signalement

Zo op het eerste gezicht is de muskusrat een aaibaar diertje. Ook wel bekend als waterkonijn heeft dit dier meer weg van de bever, dan van een rat of konijn. Ze komen van oorsprong niet voor in Nederland, maar voelen zich erg thuis in ons waterrijke land.

Een muskusrat kan zo'n twaalf kruiwagens grond per jaar verplaatsen. Als er veel gangen zijn, kan er gevaar ontstaan voor de stabiliteit van de oevers en kades. Deze kunnen zelfs bezwijken als er té veel gangen in gegraven worden.

Muskusrattenbeheer

Het opsporen en vangen van muskusratten is een vak apart, dat  bijzondere ervaring en techniek vereist. Alle bestrijders zijn opgeleid om hun werk zo efficiënt, zo effectief en zo diervriendelijk mogelijk te kunnen doen. 

Het speuren naar en vangen van muskusratten vraagt om vakkennis. Het op peil houden van deze kennis en het verbeteren van vangtechnieken gaat beter als je dit samen doet. Wij werken daarom samen met vijf andere waterschappen aan het bestrijden van de muskusrat. De bestrijders worden jaarlijks bijgeschoold.

Muskusrattenbeheer is een samenwerking van zes waterschappen: Amstel, Gooi en Vecht, Delfland, Hollands Noorderkwartier, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard en De Stichtse Rijnlanden. Het werkgebied omvat de provincie Noord-Holland en het grootste deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Bekijk ook de infographic (jpg, 2.5 MB) over muskusratten.