Waterbazen


Je ziet ze niet altijd, maar ons land zit vol Waterbazen: mensen die op hun manier bijdragen aan schoon en voldoende water. Wij zijn ontzettend blij met alle Waterbazen. Want hoe meer waterbewuste mensen, hoe beter. Zelf werken we ook elke dag hard aan schoon en voldoende water, én veilige dijken.

Win een zeilles van olympisch kampioen Marit Bouwmeester

Laat net als olympische zeilkampioen Marit Bouwmeester en dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt zien dat jij een Waterbaas bent. Schep mee voor schoon water of vergroen je tuin of wijk voor droge voeten.

Marit Bouwmeester woont in Scheveningen en nam driemaal deel aan de Olympische Spelen. Ze won achtereenvolgens zilver (2012) en goud (2016), en bij de Olympische Spelen van 2021 in Tokyo behaalde ze een bronzen medaille! Wat een Waterbaas! Marit is waterambassadeur van Dutch Wavemakers. Met haar passie voor water stimuleert ze anderen ook zorgvuldig om te gaan met water. Doe ook mee!

Marit op bezoek bij de Waterbazen

Wat een Waterbaas!

Bekijk de video en doe mee.

Meedoen?

 • Deel hoe jij de sloot of zwemplas schoonhoudt door zwerfafval op te ruimen.
 • Of laat zien op welke manier jij regenwater opvangt en zo de kans op wateroverlast vermindert.
 • Wie weet heb je een ander idee, en ben jij een Waterbaas door de veiligheid van onze dijken in de gaten te houden.

Doe dat op een originele, gekke, spannende (en veilige!) manier en maak daar een foto of video van.
En plaats jouw Waterbazenfoto of -video op Facebook of Instagram met #WaterbaasDelfland.

De vier opvallendste inzendingen die laten zien dat zij een echte Waterbaas zijn, winnen een zeilles van olympisch kampioen Marit.

Actievoorwaarden

 • De actie vindt uitsluitend plaats op Facebook en Instagram
 • Deelnemers aan de actie moeten wonen in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland.
 • Medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland zijn uitgesloten van deelname aan deze actie.
 • Je inzending (foto/video) mag door Delfland gebruikt worden op social media en de website hhdelfland.nl.
 • Meedoen kan van zaterdag 18 september tot maandag 1 november 2021 9.00 uur.
 • Vermeld #WaterbaasDelfland bij je bericht.
 • De jury bestaat uit Marit Bouwmeester en dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt. Zij wijzen de twee origineelste inzendingen aan. De andere twee prijzen gaan naar de inzendingen met de meeste likes.
 • Prijzen worden niet in geld uitgekeerd.
 • Prijswinnaars worden persoonlijk (via een privé-bericht) benaderd door Delfland.
 • De datum voor de zeilles wordt in overleg met Marit gepland.
 • Foto’s van de zeilles worden gebruikt in communicatie-uitingen van Delfland.
IMG-20210916-WA0025

Wandel en ontdek

Waterbazen Wandelingen Pim Hendriksen ©

Ontdek de Waterbazen Wandeling! Met de (gratis) Doe & ontdek-gids kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit, leer je kijken als een dijkwachter of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s.

Doe & Ontdek Gids Waterbazen Wandeling

Wat kan jij doen?

Wat kun jij doen

Een handje helpen is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Denk aan plastic afval uit de sloot halen, geen frituurvet of medicijnen door de wc spoelen of regenwater opvangen met een geveltuintje, balkonplantjes of een regenton.

Inspiratie nodig? Lees en bekijk alle tips hieronder.

Nog meer tips!

Hou je van eendjes? Voer ze dan geen brood

Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen.

Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen

Veel (schoonmaak)producten voor in huis en in de tuin bevatten chemische ingrediënten waardoor ze schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische producten. Google maar eens op ‘duurzame schoonmaakmiddelen’ of ‘duurzame gewasbescherming’.

Gooi geen aquariumplanten in de sloot

Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.

Belemmeren planten de doorstroming?

Als watergangen niet worden onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Dat geeft problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg. Haal daarom overhangende begroeiing, ingevallen blad en het teveel aan waterplanten weg. Is de watergang niet jouw eigendom? Meld het dan bij ons.