In actie: nieuw middel om rivierkreeften te vangen

14 september 2022

Het hoogheemraadschap van Delfland heeft afgelopen zomer intensief rivierkreeften afgevangen en start vanaf 14 september met het testen van nieuwe vangmiddelen. In Vlaardingen laat ze twee prototypes te water, die specifiek zijn ontworpen om kreeften te vangen – en geen vis. Die middelen ontwikkelde het waterschap samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Zuid-Holland.

In het gebied van Delfland leven grote aantallen exotische rivierkreeften. Ze brengen schade toe aan watergangen, oevers, en waternatuur. En dat is weer slecht voor de waterveiligheid, de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit. Ondanks veel onderzoek door allerlei partijen, is er tot nu geen goede manier gevonden om de dieren effectief, tegen redelijke kosten en zonder bijvangst van vis te bestrijden.

Daarom startte het hoogheemraadschap van Delfland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met de ontwikkeling van een nieuw, effectief vangmiddel speciaal voor rivierkreeften. Ze schreven een challenge uit en ontvingen maar liefst 139 ideeën. Van drie ontwerpen zijn prototypes gemaakt; die zijn afgelopen zomer getest bij de Wageningen Universiteit.

Nieuwe vangmiddelen in actie

De twee beste vangmiddelen uit die tests worden vanaf woensdag 14 september ingezet bij een vangpilot in Vlaardingen. De vangmiddelen moeten zowel kleine als grote kreeften vangen, weinig tot geen bijvangst hebben, zo diervriendelijk mogelijk zijn en goed inzetbaar zijn in verschillende typen wateren. Als dat allemaal lukt, zullen het hoogheemraadschap en het ministerie het beste vangmiddel verder ontwikkelen, in een grotere oplage produceren en in 2023 inzetten bij het vervolg van de afvangpilot.

Rivierkreeft effectiever bestrijden

De exotische rivierkreeft heeft zich de afgelopen decennia in hoog tempo verspreid in heel Nederland. Zij horen hier niet, maar voelen zich prima thuis in onze wateren. Zij hebben weinig natuurlijke vijanden en planten zich razendsnel voort. Het afvangen van exotische rivierkreeften gebeurt nu nog met traditionele korven en visfuiken. Om de rivierkreeft beter te kunnen bestrijden zonder bijvangst van vis, willen Delfland en LNV graag een vangmiddel kunnen inzetten dat speciaal is ontwikkeld voor de exotische rivierkreeften soorten.