Het vernieuwde Cromvlietpark in Den Haag ontvangt Klimaatkrachtig Keurmerk

27 september 2021

Het Cromvlietplein in Den Haag heeft een ware metamorfose ondergaan. Wat eerst een ongezellig, stenen plein was, is nu een park met allure; klimaatbestendig, groen en levendig. Afgelopen zondag is het park feestelijk geopend door wethouder Liesbeth van Tongeren en hoogheemraad Manita Koop: het nieuwe kloppende hart van de Molenwijk ontving het Klimaatkrachtig Keurmerk.

Het park is voor en mede door bewoners zelf ontworpen. Het is een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud geworden met een verduurzaamde stadsboerderij met moestuin, vele wandelpaden en een speeltuin. Maar bovenal helpt het park de kans op overlast door te veel of juist te weinig regenwater in de wijk te verminderen.

Ondergrondse waterbuffer

De herinrichting van het plein heeft de gemeente Den Haag gelijk aangegrepen om het klimaatbestendig te maken. Een ondergrondse waterbuffer ofwel de Urban Waterbuffer vangt regen- en oppervlaktewater op, dat vervolgens gezuiverd en in de diepere ondergrond wordt opgeslagen. Hiermee vermindert het risico op wateroverlast door heftige buien en is er in tijden van hitte en droogte lokaal zoetwater beschikbaar voor de moestuin en het groen in het park.

Klimaatkrachtig keurmerk

Dit park is een prachtig voorbeeld hoe je samen de buurt kunt aanpassen aan steeds extremer weer.

Manita Koop: “De gemeente en de bewoners mogen trots zijn op deze groenblauwe parel in hun wijk. Met behulp van innovaties en vooral door samen de schouders eronder te zetten, blijven we water hier de baas. Zij hebben het Klimaatkrachtig Keurmerk voor dit park dik verdiend! En laat het een voorbeeld zijn voor iedereen door thuis na te gaan wat je zelf kunt doen om kunt doen om regenwater op te vangen, vast te houden en hergebruiken. Elke druppel telt.”

Van Tongeren en Koop openen Urban Waterbuffer Cromvlietpark
Wethouder  Liesbeth van Tongeren en Hoogheemraad Manita Koop openen Urban Waterbuffer Cromvlietpark
Feestelijke opening Cromvlietpark. Water oppompen uit ondergrondsebuffer. Liesbeth van Tongeren en Manita Koop
Feestelijke opening Cromvlietpark. Water oppompen uit ondergronds buffer. Liesbeth van Tongeren en Manita Koop