Let op, de bastaardsatijnrups komt er weer aan

29 maart 2021

Met enkele zonnige dagen en een paasweekend in het vooruitzicht, plaatst Delfland alvast borden langs de kust met de waarschuwing: ‘Pas op voor de bastaardsatijnrups’. De rupsen zijn nog niet gesignaleerd, maar ze kunnen na een paar warmere dagen wel actief worden en vanuit hun nest in de duinen richting het strand kruipen.

De bastaardsatijnrupsen overwinteren in de duindoorstuiken. Als het warmer wordt, kruipen ze vanuit de duinen naar het strand en kunnen daar overlast veroorzaken. Vrijwilligers hebben eerder dit jaar bij Ter Heijden nesten weggeknipt in de duinen. Hopelijk is de overlast in deze strook dit jaar minder.

Heftige jeuk en huiduitslag

Het is niet zeker of de rupsen begin april al uitkomen, het kan ook nog enkele weken (tot eind mei) duren. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Net als de eikenprocessierups veroorzaken de brandharen irritaties aan de huid. Raak deze rupsen niet aan. Contact met de brandharen van de rups kan heftige jeuk en huiduitslag veroorzaken. Het kan ook leiden tot irritatie aan ogen en luchtwegen.


Waarschuwingsbord