Zwemplas Delftse Hout weer open

Zwemplas Delftse Hout weer open

Het is gelukt: voor de officiële start van de zomervakantie zijn de blauwalgen in de zwemplas in de Delftse Hout voldoende bestreden. Het negatief zwemadvies is opgeheven en de plas kan weer volop worden gebruikt door zwemmers en andere recreanten.

De afgelopen periode was de hoeveelheid blauwalg in de zwemplas in de Delftse Hout zo groot dat er een negatief zwemadvies werd afgegeven, want van blauwalg kun je goed ziek worden. Door het toedienen van zeer sterk verdunde waterstofperoxide is de blauwalg nu verdreven. Hoe lang de plaaggeesten wegblijven, dat is afwachten. In voorgaande jaren leverde dezelfde behandeling vijf “blauwalgvrije” zwemweken op.

De behandeling die is uitgevoerd door Arcadis in opdracht van Delfland, is wat je noemt symptoombestrijding: de blauwalgen komen een keer terug. Zij horen namelijk bij natuurwater. Dat ze zo talrijk worden dat het problemen geeft, komt doordat er in de plas te veel voedingsstoffen zitten. En doordat er te weinig concurrentie is voor de blauwalg.

Om hierin verandering te brengen hebben de gemeente Delft en Delfland in het verleden maatregelen genomen om het aanbod van voedingsstoffen te verkleinen. Door te baggeren, bladafval te verminderen, een lokvoerverbod voor vissers in te stellen en de ganzenpopulatie terug te dringen. Om de concurrentie te vergroten zijn bovendien natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dat heeft wel geholpen maar nog niet genoeg.

Daarom onderzoeken wij nu samen met de omgeving wat wij meer kunnen doen om het ecologisch evenwicht in de plas te verbeteren. Dat is wel een kwestie van langere adem. Voor nu hebben wij ervoor gekozen om op deze “snelle” manier de vele recreanten die de zwemplas bezoeken een hopelijk probleemloze en fijne zwemzomer te bezorgen.

Wat kun je zelf doen?

Zwemmers, vissers en andere recreanten kunnen allemaal meehelpen de blauwalg zo lang mogelijk weg te houden. Laat je hond niet bij het water poepen, gooi geen brood of ander eten in het water, gebruik geen lokvoer voor vissen en gebruik zelf altijd de wc’s. Alle kleine beetjes helpen.

Fijne vakantie!

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland