Westland klimaatbestendiger door waterbergingen

Westland klimaatbestendiger door waterbergingen

De gemeente Westland en Delfland gaan samen twee waterbergingen aanleggen om extreme regenval in de toekomst beter op te vangen. Donderdag is daarvoor groen licht gekomen in de Verenigde Vergadering van Delfland.

Dinsdag 11 december besloot de gemeente al positief hierover. Met deze bergingen die in Westland aangelegd gaan worden kan bij hoge waterstanden zeker 50.000 m3 aan water worden opgevangen.

Door de voorspelde klimaatverandering zal het in de toekomst vaker en harder regenen. Zeker in een gemeente als Westland is het goed hier alvast rekening mee te houden. In Westland is namelijk veel verharding door wegen en gebouwen, waardoor de bodem het moeilijk heeft om het water op te nemen. Met kans op wateroverlast. Door klimaatverandering wordt de kans op extreem hoge waterstanden in Westland alleen maar groter. De gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland wachten niet af, maar pakken nu de kans om ruimte te reserveren voor al dit regenwater.

“Deze bergingen maken Westland een stuk veiliger, doordat extreme regenbuien die we ook in afgelopen jaren hebben gehad, straks terecht kan in deze noodvoorzieningen. Maar we zijn er nog niet, we zullen nog een hoop werk moeten verzetten”, zegt wethouder Leen Snijders. Hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland vult aan: “In dit geval hebben we samen gekeken welke mogelijkheden er zijn voor de waterbergingen. Op een manier die betaalbaar is, maar ook voor iedereen aantrekkelijk. Om wateroverlast te voorkomen kun je in dergelijke bergingen het water tijdelijk opslaan tot het gestopt is met regenen. Daarna kan het water alsnog afgevoerd worden.”

De gemeente en het waterschap kiezen nu voor twee kansrijke waterbergingen en willen deze verder gaan uitwerken naar een definitief ontwerp. Wethouder Leen Snijders geeft aan: “Beide opties bieden meer waterveiligheid in de vorm van een kleinere kans op wateroverlast in ons glastuinbouwgebied. Bovendien leveren ze meer groen op, waarmee we de leefomgeving van de inwoners van Westland verbeteren.” ”En doordat deze opties ook meer waternatuur opleveren, komen er meer planten en dieren, op, in en aan het water. We verbeteren de leefomgeving in het water voor plant en dier, maar daarmee uiteindelijk ook de leefomgeving voor mensen. Dubbele winst dus”, concludeert Jans. Nou ja, driedubbel eigenlijk, want bovenal maken we zo ons gebied klimaatbestendiger door de kans op wateroverlast te verkleinen.” besluiten Snijders en Jans als uit één mond.

Voor wie nu heel nieuwsgierig wordt en alvast een kijkje wil nemen: zover is het nog niet. De gemeente en Delfland gaan nu starten met de grondverwerving, samen met alle betrokkenen mooie ontwerpen maken en het besluit tot uitvoering voorbereiden. 

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland