Werken aan de veiligheid van de kust, toen en nu

Werken aan de veiligheid van de kust, toen en nu

Panorama Mesdag vertelt met de tentoonstelling ‘Jan Giessen: Werken aan Scheveningen (1920-1930)’ over de grootscheepse renovatie van de zwakke plekken in de zeewering van Delfland in de jaren ‘20 van de vorige eeuw.

Giessen tekende in 1927 negen indrukwekkende portretten van mannen die in opdracht van Delfland werkten aan de versterking van de zeewering . De strekdammen, golfbrekers die zij bouwden beschermden in combinatie met de duinen het drukbevolkte gebied rond Den Haag. Een verhaal dat vandaag de dag ook actueel is. Want de veiligheid van de Zuid-Hollandse kust vraagt voortdurend onze aandacht. 

Door klimaatverandering houden wij rekening met een stijgende zeespiegel en krachtiger golven. Begin deze eeuw is in Scheveningen is het strand verbreed en een dijk aangelegd onder de boulevard. Tussen het Zuiderstrand en Hoek van Holland zijn het strand en de duinen verbreed en is de Zandmotor aangelegd. 

De tentoonstelling is een mooie aanleiding voor de helden van nu om te vertellen hoe wij vandaag de dag werken aan de veiligheid van onze kust. Zo is Jeroen Rietdijk te zien in een filmpje dat is opgenomen in Panorama Mesdag. Hij was nauw betrokken bij het ontwerp en de bouw van de dijk en de boulevard. Hij zit vol verhalen over de boulevard in Scheveningen. Hij komt er zelf regelmatig; met bezoekers om te vertellen hoe Delfland samen met de gemeente veiligheid en het verbeteren van de openbare ruimte hebben gecombineerd. De boulevard is een uniek voorbeeld van hoe die beide hand in hand kunnen gaan.

In het filmpje ter gelegenheid van Feest aan Zee 2018 spreekt Jeroen Rietdijk Suzanne Veldink van Panorama Mesdag. Kijkend naar het panorama ziet hij de overeenkomsten met de contouren van de huidige dijk.

https://www.youtube.com/watch?v=VoXq_VDkq7s

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland