Waterstofperoxide tegen blauwalg in de zwemplas Delftse Hout

Waterstofperoxide tegen blauwalg in de zwemplas Delftse Hout

In de zwemplas in het Delftse Hout zit blauwalg. Daarom geldt er een negatief zwemadvies. Dat is jammer voor de gebruikers van de plas. Met de zomervakantie voor de deur heeft Delfland in samenspraak met de gemeente Delft besloten om ook dit jaar de blauwalg aan te pakken met sterk verdunde waterstofperoxide. Maandag gaan wij beginnen. De plas gaat tijdelijk dicht.

Blauwalg hardnekkige plaaggeest

De grote plas in de Delftse Hout is een heel populaire zwemwaterlocatie, maar het water is er ook erg gevoelig voor blauwalg. Dat is een lastige combinatie. Want zwemmen in water met blauwalg kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Delfland en Delft hebben in het verleden maatregelen genomen om het ontstaan van blauwalg af te remmen. Desondanks steekt deze plaaggeest dit jaar toch weer de kop op. Daarom werken wij samen aan meer uitgebreide maatregelen die op de lange termijn structureel tot verbetering moeten leiden.

Sterk verdund

Maar zo ver is het nog niet. Daarom kiezen wij er nu voor om -evenals in 2015 en 2016- ook dit jaar de blauwalg te laten bestrijden door het toedienen van waterstofperoxide. Daarbij wordt de waterstofperoxide zo sterk verdund, dat mensen, planten en dieren er geen last van hebben. Blauwalg is juist bijzonder gevoelig voor waterstofperoxide, zelfs in heel lage concentraties.

Vissen, planten, amfibieën en andere organismen lopen geen schade op. Dat is gebleken uit laboratoriumproeven, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. De waterstofperoxide breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof. Er blijft dus niets achter in het milieu.

De plas gaat tijdelijk dicht

Advies- en Ingenieursbureau Arcadis gaat in opdracht van Delfland maandag beginnen met het toedienen van waterstofperoxide. Zij doen dit met een speciale boot. De zwemplas wordt voor dit doel enkele dagen afgesloten. De rest van het recreatiegebied blijft open. De inwerking van de peroxide op de blauwalg kan leiden tot enige geuroverlast.

Na het toedienen van waterstofperoxide controleren wij elke dag of de blauwalg voldoende is afgenomen om de plas vrij te geven voor zwemmers en andere recreanten. We gaan ervan uit dat er daarna voorlopig naar hartenlust kan worden gezwommen: het positieve effect van deze behandeling hield in 2015 en 2016 vijf weken aan.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland