Waterpeil op juiste hoogte houden kan ook duurzaam

Waterpeil op juiste hoogte houden kan ook duurzaam

In de Zuidpolder van Berkel tussen Berkel en Rodenrijs en Zestienhoven werkt Delfland sinds kort met zijn eerste geautomatiseerde stuw op zonne-energie. Dit is de eerste aanzet om het waternetwerk duurzamer te maken.

“Om het waterpeil in de sloten en vaarten op de juiste hoogte te houden, werken we het liefst met geautomatiseerde stuwen en gemalen," vertelt verantwoordelijk hoogheemraad Antoinette Jans. "Zo kunnen we op afstand het waterpeil regelen. Normaal gesproken wordt de automatisering met voeding uit het net geregeld. Dat betekent dat er een grote schakelkast nodig is en die past niet altijd in de omgeving. Ook niet in het natuurgebied de Vlinderstrik, dat momenteel door de gemeente Rotterdam wordt aangelegd en waar Delfland aan meewerkt. Daarom kozen we hier voor deze stuw op zonne-energie. Door met zonne-energie te werken, hoeven we nog maar een klein kastje te plaatsen én zijn lange en dure kabels niet meer nodig."

Test

De inzet van de ‘zonnestuw’ is een test, de praktijk moet nog uitwijzen of deze manier van werken vaker kan worden ingezet. Naast deze stuw werkt Delfland ook op andere manieren aan het duurzaam maken van de systemen die het waterpeil op de juiste hoogte houden. Zo wordt de mogelijkheid onderzocht om de pompen van gemalen op zonne-energie te laten draaien als ze overtollig water wegpompen. “Wij zorgen voor droge voeten, maar dat kun je op verschillende manieren doen. Wij kiezen voor een duurzame en betaalbare manier. De traditionele energiebronnen zijn eindig en vervuilend. Dat willen wij niet. Wij willen bijdragen aan een gezond leefklimaat. Daar hoort dit bij," besluit Jans.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland