Waarschuwing blauwalg in zwemplas Delftse Hout

Gisterenmiddag is gebleken dat op een van de vier meetpunten voor waterkwaliteit in de zwemplas in Delftse Hout de concentratie blauwalg boven de norm zit. Zwemmen in water met te veel blauwalg kan leiden tot gezondheidsproblemen. De Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) geeft daarom een waarschuwing af. Dat is teleurstellend: de plas lag er na de recente behandeling van de blauwalg door Arcadis schitterend bij.

Omdat de zwemplas in Delftse Hout zoveel bezoekers trekt, zeker met dit mooie weer, hebben wij er ook dit jaar voor gekozen de blauwalg te laten bestrijden door toediening van sterk verdunde waterstofperoxide. Dat is een snelle aanpak, met een tijdelijk effect.  In 2015 en 2016 heeft deze erin geresulteerd dat de blauwalgpopulatie ruim vijf weken onder de norm is gebleven. Dat was dus vijf weken zwemplezier voor heel veel mensen.

Of de behandeling dit jaar onvoldoende effect heeft gehad, is op basis van deze ene meting nog niet te zeggen. Arcadis -dat deze behandeling voor ons uitvoert- kijkt samen met ons en de Universiteit van Amsterdam hoe een en ander zich ontwikkelt. Wij laten aanstaande maandag het water weer bemonsteren en onderzoeken door het laboratorium. Woensdag zijn de uitslagen bekend.

De zwemplas in Delftse Hout is erg gevoelig voor explosieve groei van blauwalg. Om die gevoeligheid te verkleinen hebben wij in het verleden samen met de gemeente Delft maatregelen genomen. Om de groei van de blauwalg af te remmen is onder meer gebaggerd, zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd en is de ganzenpopulatie teruggedrongen.

Die maatregelen hebben nog onvoldoende effect gehad. Daarom bereiden wij meer uitgebreide maatregelen voor. Die moeten ertoe leiden dat de plas weerbaarder wordt tegen blauwalg, maar dat is een kwestie van lange adem: het blijft natuur.

Op www.zwemwater.nl staat actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties. 

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland