Vissers helpen snoeken bij voortplanting

Vissers helpen snoeken bij voortplanting

Aankomend weekend gaan de hengelsportverenigingen Sportvisserijbelangen Delfland (SVBD) en GHV Het Groene Hart weer een paar dagen vissen voor Delfland. Net als afgelopen twee jaar wordt er gevist naar paairijpe snoek (groter dan 50 cm). Deze gevangen snoeken worden uitgezet in twee vispaaiplaatsen; een in Delft en een bij Hoek van Holland.

De vispaaiplaatsen zijn een soort kraamkamers voor vis, het biedt de vis prettige omstandigheden om zich voort te planten en op te groeien. In eerste instantie moeten we de snoeken helpen om de weg naar een voor hen nieuwe paaiplaats te vinden. Snoeken planten zich (net als zalmen) voort op de plek waar zij zelf geboren zijn. In mei worden de jonge snoekjes buiten de paaiplaats uitgezet. Na 3-4 jaar zijn deze snoekjes paairijp en vinden zij dus zelf de weg naar de vispaaiplaats, waar ze zijn geboren. 

Voorbereiding 

Om het uitzetten van de snoek voor te bereiden, zijn twee vispaaiplaatsen deze week langzaam onder water gezet. Dat doen we om verschillende redenen. Het water in de paaiplaatsen is niet diep en warmt daarom sneller op dan het water in de diepere sloten en kanalen. Dat vinden de snoeken prettig om te paaien en om hun kroost in op te laten groeien. Maar dat niet alleen: in ondiep, warmer water ontwikkelt dierlijk plankton sneller. Jonge snoekjes leven hier de eerste weken van hun bestaan van. In de periode dat de volwassen snoeken in de paaiplaatsen aanwezig zijn leven ze van prooivissen, die ook in de paaiplaatsen aanwezig zijn.

Blij met hulp van hengelsporters

Delfland streeft naar veel verschillende soorten vis. In onze ideale sloot leven verschillende soorten waterplanten én verschillende soorten dieren, zoals vissen. Geen enkele plant of vis heeft de overhand. Dat zou het natuurlijke evenwicht verstoren. Een goed evenwicht is nodig voor schoon en helder water. We zien dat de snoek wel wat hulp kan gebruiken. Die bieden we onder andere met deze twee vispaaiplaatsen. Zo werken we er hard aan om ons beeld van de ideale sloot waar te maken. Feit is dat dit alleen maar lukt als anderen ons helpen. Daarom zijn we ook dit jaar weer zo blij met de hulp van de hengelsportverenigingen. Hun praktische hulp en hun kennis helpen ons en daarmee de waternatuur verder. 

Zorgvuldigheid

Delfland en de hengelsportverenigingen gaan uiteraard zeer zorgvuldig met de snoeken om. De snoeken komen uit wateren die met elkaar in verbinding staan in de omgeving van de paaiplaatsen. Dat maakt dat er geen risico op overbrengen van ziekten bestaat. Ook hoeft u zich er geen zorgen over te maken dat er in bepaalde wateren ineens geen snoek meer aanwezig zou zijn waardoor het evenwicht verstoord raakt. De snoeken worden één voor één vervoerd naar hun tijdelijke nieuwe leefomgeving. Na het paaiseizoen worden ze, samen met de ‘jonkies’ weer uitgezet in sloten en kanalen buiten de paaiplaats. De volwassen snoeken kunnen dan weer terugzwemmen naar het gebied waar ze zijn gevangen, terwijl de jongere snoeken waarschijnlijk in de omgeving van de paaiplaatsen zullen blijven.

Ernsts OnderWaterWereld
Vorig jaar was Ernst Raaphorst er bij. Ernst is ecoloog bij Delfland en maakt een online serie met filmpjes over onderwaternatuur. In deze video vertelt hij over het hoe en waarom, en laat de snoek van dichtbij zien:
https://www.youtube.com/watch?v=_Y7fifXsQqY
 

 

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland