Vervanging kade Goudsteen in Maassluis officieel van start

Vervanging kade Goudsteen in Maassluis officieel van start

wethouder Voskamp en hoogheemraad Ouwendijk

Met het ophangen van een bouwdoek hebben wethouder Voskamp en hoogheemraad Ouwendijk woensdag 15 januari het officiële startsein gegeven voor de vervanging van de kademuur en het ophogen van de kade aan de Goudsteen in Maassluis.

Stevige dijken en kades maken leven onder zeeniveau veilig. Het is daarom van belang om ze goed te onderhouden, regelmatig te controleren en waar nodig te versterken. De kade van Goudsteen wordt om twee redenen aangepakt. De kademuur verkeert in een slechte staat en de kade die onder het wegdek ligt, is te laag. De waterkering moet hier gemiddeld circa 20 cm worden verhoogd zodat het voor de komende jaren weer aan de veiligheidsnorm voldoet. Het vervangen van de kademuur en het ophogen van de waterkering is complex. Het gaat hier om een beschermd stadsgezicht met historisch waardevolle kwetsbare gebouwen.

Zorgvuldige afstemming

Het werken aan een kade in het centrum kan alleen als je samen optrekt: de betrokken bewoners en bedrijven, de gemeente en het hoogheemraadschap. De gemeente voert de werkzaamheden voor de weg, de waterkering en de kademuur mede namens Delfland uit en stemt dit zorgvuldig af met de omgeving. Het centrum van Maassluis is straks weer beter beschermt tegen overstromingen.

Kinderkopjes

In het nieuwe wegdek wordt een vlak met kinderkopjes gelegd. Dit is een knipoog naar het verleden. Ooit maakte de Goudsteen deel uit van de Rijksstraatweg nr. 4, aangelegd door Napoleon. De kleine keizer van Frankrijk had door heel Nederland een netwerk van geplaveide wegen aangelegd om zijn legers overheen te sturen.

Toegankelijkheid

De winkels aan de Goudsteen blijven toegankelijk voor voetgangers. Fietsers moeten afstappen en kunnen met de fiets aan de hand passeren. Parkeren op het Marelplein is gewoon mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.maassluis.nl/goudsteen.

Planning

Naar verwachting is eind mei 2020 alles klaar. De omgeving rond de kade krijgt ook nieuwe bestrating. Deze vormt straks één geheel met het wegdek van de rest van de binnenstad. Op de lange termijn zijn er meer waterkeringen in Maassluis die moeten worden opgehoogd: o.a. langs de Noordvliet, Zuidvliet, Weverskade en Zuidbuurt. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend. De bodem in het westelijk deel van Nederland blijft zakken en dat vraagt om creatieve oplossingen en tijdige afstemming met de omgeving.

Bekijk ook het filmpje van de WOS

 Goudsteen

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland