Veel voordeel door waterbuffer met Cruyff Court in Spangen

Veel voordeel door waterbuffer met Cruyff Court in Spangen

Foto: Arie Kieviet

Op het Spartaplein in Rotterdam is op 20 juni een Cruyff Court met ondergrondse waterbuffer geopend. Dit ging gepaard met een groot buurtfeest. Met vereende krachten en kennis is het mogelijk overtollig regenwater hier op een unieke manier op te vangen en te hergebruiken. De komst van een waterbuffer vermindert de kans op wateroverlast op straat en zorgt bovendien voor een mooie, groene uitstraling en een opwaardering van de omgeving.

Steeds meer steden kampen met de vraag: hoe gaan we om met overtollig regenwater en droogte? “Alleen als we samen de schouders eronder zetten, kunnen we de buurt klimaatbestendig maken”, zegt hoogheemraad Marcel Houtzager die de waterbuffer samen opende met Linda Molenaar, directeur Stadsbeheer van gemeente Rotterdam. “De stad moet meer als een spons gaan werken. Met deze waterbuffer doen we dat in het groot. Maar ook vele kleinschalige burgerinitiatieven die het regenwater langer vasthouden in de wijk dragen hieraan bij. Delfland steunt dergelijke innovaties en initiatieven graag. Laat deze samenwerking een inspiratie zijn voor andere projecten.”, voegt Houtzager toe.

Vierdubbel voordeel

De buurt heeft vierdubbel voordeel van de komst van de waterbuffer. Allereerst vermindert de kans op wateroverlast op straat omdat het regenwater wordt opgeslagen onder de grond. Bovenop de waterberging ligt een Cruyff Court waar de kinderen lekker kunnen voetballen. Verder biedt het waterfilter in de vorm een plantenbak met bankjes eromheen een fijne en koele ontmoetingsplek. In droge tijden wordt het water opgepompt en hergebruikt voor vergroening en verkoeling op het plein. Tijdens warme dagen kunnen de kinderen bovendien spelen met het water uit de waterzuil.

Hoe werkt het?

We kennen dit principe uit de glastuinbouw maar het is nog niet eerder ingezet in stedelijk gebied. Regenwater op en rondom het Spartastadion wordt opgevangen in een ondergrondse waterberging. Deze is opgebouwd uit kratten waarin 1,4 miljoen liter water past. Vervolgens wordt dit water op 20 meter diepte in een zandlaag opgeslagen. Voordat het water de diepe ondergrond ingaat, wordt het water door een natuurlijk filter op het plein gezuiverd. Naast het filter komt een drie meter hoge zuil die het water onder vrij verval infiltreert naar de diepe ondergrond. Dit water wordt later weer opgepompt en gebruikt voor het besproeien van de grasmat van het Sparta-stadion en voor verkoeling en vergroening op het plein. Sparta spaart hiermee 13.000 m3 drinkwater per jaar uit. Zo ontstaat een volledig circulair systeem, waarbij de wijkbewoners droge voeten houden en regenwater duurzaam gebruikt wordt.

De Urban Waterbuffer is gerealiseerd door gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en het TKI-consortium Urban Waterbuffer in samenwerking met de Cruyff Foundation, Evides Waterbedrijf, Stichting de Betrokken Spartaan, Sparta en bewonersinitiatief Natuurlijk Spangen.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

De Urban Waterbuffer: noodzakelijke verdieping from KWR Watercycle Research Inst. on Vimeo.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland