The pig has landed: Brielsemeerleiding weer schoon

The pig has landed: Brielsemeerleiding weer schoon

Het is droog, droog, droog. Gelukkig hebben wij de Brielsemeerleiding: een leiding van 4,2 km lang die van ons gemaal aan het Brielse Meer, onder het Hartelkanaal, het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg doorloopt naar gemaal Westland. Door die leiding pompen wij dagelijks ettelijke miljoenen liters goed zoet water ons gebied binnen. Een keer per jaar wordt de leiding schoongeveegd met een zogenaamde foam pig.

Zonder water uit het Brielse Meer konden wij bij het huidige neerslagtekort de waterpeilen bij lange na niet op niveau houden. Dat zou grote gevolgen hebben voor de natuur in ons gebied en voor ondernemers die van het zoete water afhankelijk zijn.

Het verpompen van al dat water kost wel veel energie. Om onnodig energieverbruik te tegen te gaan, maken wij de leiding een keer per jaar goed schoon met een zogenaamde foam pig: een grote schuimrubberen kogel die met kracht door de leiding wordt geperst en daarbij onder meer mosselafzetting van de wanden haalt.

Het is best een spannende klus: komt de kogel er weer goed uit? Dat is ook dit jaar weer gelukt. De foam pig landde onder het toeziend oog van hoogheemraden Manita Koop en Marcel Belt in zijn vangkooi.

Hoogheemraad Belt: “Dat is mooi werk van onze mensen. Dat wij zoveel mooi zoet water kunnen binnenpompen is het resultaat van afspraken die wij hebben met ons collega-waterschap Hollandse Delta. Maar zoals gezegd het kost veel energie en veel geld en ook het Brielse Meer is geen onuitputtelijke bron. Dus ik roep iedereen nog maar eens op om zuinig te zijn met water en om te doen wat je kunt om in je eigen omgeving water vast te houden en hittestress tegen te gaan.”

Video op YouTube

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland