Studenten scheppen kroos

Studenten scheppen kroos

In de binnenstad van Delft ligt in de zomermaanden vaak veel kroos in de grachten. Bewoners en ondernemers storen zich eraan en door een dikke krooslaag kan onvoldoende licht en zuurstof in het water komen. Delfland neemt verschillende maatregelen om (overlast door) kroos tegen te gaan. De nieuwe leden van studentenvereniging Virgiel dragen morgen hun steentje bij.

Kroos is natuurlijk geen exclusief Delfts verschijnsel. Bij warm weer en in voedselrijk water groeit kroos razendsnel. Delfland werkt continu aan het terugdringen van de hoeveelheid voedingsstoffen in het water. Maar dat is een kwestie van lange adem en is bovendien niet overal mogelijk. Daarom onderzoeken wij samen met kennisinstituten hoe wij explosieve groei van kroos kunnen voorkomen.

Tegelijkertijd kijken wij hoe wij de overlast door kroos kunnen terugdringen. Met de gemeente Delft werken wij samen in een 2-jarige pilot voor de binnenstad van Delft. Hierin onderzoeken we de effectiviteit en de kosten en baten van verschillende maatregelen. 

Daarnaast zoeken we samenwerking met de omgeving. Zo werken de gemeente Delft en Delfland samen met vrijwilligers van de KNNV (Koninklijke Nederlandse NatuurVereniging). Zij scheppen samen met bewoners in de zomer geregeld kroos uit een aantal sloten in de wijk Tanthof.  In Den Hoorn ondersteunt Delfland een groep bewoners die met succes hun buurtsloot -die voorheen elke zomer verscholen ging onder een dikke laag kroos - kroosvrij houdt.

Op dinsdag 28 augustus gaan de nieuwe leden van de Delftse studentenvereniging Virgiel ook aan de slag. Zij gaan een deel van de Delftse binnenstad kroosvrij maken. Zij doen dat onder begeleiding van medewerkers van Delfland en de gemeente Delft.

Thomas Gertsen van Virgiel: “Wij vinden het belangrijk dat onze nieuwe leden een bijdrage leveren aan een prettige stad. Het verwijderen van kroos is een goede manier om hen kennis te laten maken met Delft, de bewoners van dienst te zijn én bewustzijn te creëren rondom waterkwaliteit. De gemeente Delft zorgt ervoor dat het geschepte kroos wordt afgevoerd naar een composteerder die het verwerkt tot een bruikbaar product. Dit sluit goed aan bij onze duurzaamheidsvisie. De aankomende jaren zullen we hiervan steeds meer verwezenlijken.”

Wat kunt u merken van de deze actie?

De studenten starten dinsdag 28 augustus om 10:00 uur op locatie Molslaan. We verwachten dat het scheppen tot 12:30 uur duurt. Met 70 studenten is het best een grote groep. Enige geluidsoverlast is dus niet uitgesloten.

Wat kunt u zelf doen tegen kroos?

Ook u kunt een steentje bijdragen aan het voorkomen van overlast door kroos. Door te zorgen dat er geen afval (inclusief GFT en hondenpoep) in de gracht terechtkomt en door de eendjes niet te voeren. Ook dit zijn voedingsstoffen waar kroos op groeit.

De foto bij dit artikel is niet recent.

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland