Strijp en Reijnerwatering tussen Den Haag en Westland na 15 juni weer open

Strijp en Reijnerwatering tussen Den Haag en Westland na 15 juni weer open

De Strijp en Reijnerwatering tussen Den Haag en het Westland gaan ook dit seizoen open voor alle vaarverkeer. Om de natuur in en om deze watergangen te beschermen, gebeurt dat pas na 15 juni. Om te voorkomen dat er voor die tijd gemotoriseerd wordt gevaren, leggen wij op 15 april een balk in het water.

De Strijp en Reijnerwatering vormen een aantrekkelijke vaarverbinding tussen Den Haag en het Westland/Midden Delfland. De enige andere route is via de Schie. Maar, zij zijn ook belangrijk in het ecologisch netwerk dat wij aanleggen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Wij wilden graag uitzoeken of varen en natuurontwikkeling samen kunnen gaan. Drie jaar geleden zijn wij daarom op de Strijp en Reijnerwatering een pilot gestart waarbij wij testen wat het effect is op de waternatuur van beperkt vaarverkeer. De wateren zijn voor deze pilot onder voorwaarden opengesteld:

  • Strijp en Reijnerwatering gaan pas op 15 juni open voor alle vaarverkeer, zodat water- en oeverplanten tijd hebben om zich te ontwikkelen;
  • Na 15 juni is de watergang open voor eenrichtingsverkeer, zodat boten in het midden van de watergang kunnen blijven. Zo is de invloed op de vegetatie aan de zijkanten beperkt. Boten kunnen van Den Haag richting Midden-Delfland/Westland varen. Terug kunnen ze via Delft en de Vliet. Omwonenden en ondernemers met een ontheffing mogen wel twee kanten op varen.
  • De maximumsnelheid is 4 km/u in plaats van de gebruikelijke 6km/u. 

Deze voorwaarden gelden ook dit vaarseizoen. Vooralsnog geldt in het kader van het coronavirus de oproep niet het water op te gaan als dat niet noodzakelijk is.   

Niet varen, wel maaien?
Vorig jaar kregen wij vragen van vaarrecreanten over onze maaiwerkzaamheden in deze watergangen. Omdat de Strijp en Reijnerwatering ook erg belangrijk zijn bij het tijdig afvoeren van regenwater, zorgen wij ervoor dat ze niet té vol komen te staan met planten. Wij maaien daarom wanneer dat nodig is. Hoe later wij dat doen des te langer de dieren in en om het water kunnen profiteren van de begroeiing, maar dat moeten de omstandigheden wel toelaten: dat is maatwerk. Wij hebben voor het maaien strikte ecologische protocollen om het leven in en om het water zo goed mogelijk te beschermen gedurende de werkzaamheden.

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland