Strandgangers wees alert op bastaardsatijnrupsen!

Strandgangers wees alert op bastaardsatijnrupsen!

Bij de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland zijn een aantal meldingen binnengekomen van overlast van bastaardsatijnrupsen in de duinen. De haren van deze rups kunnen irritaties en klachten opleveren. Delfland heeft twee weken geleden zoveel mogelijk nesten verwijderd langs de wandelpaden in de duinen, maar kan niet voorkomen dat de overgebleven rupsen alsnog overlast veroorzaken. Daarom heeft Delfland waarschuwingsborden geplaatst bij de strandopgangen van Ter Heijde.

Volgende week worden de borden ook geplaatst bij de andere strandopgangen waar veel rupsen te vinden zijn. De rupsen overwinteren in nesten in de takken van bijvoorbeeld de duindoorns en in de zomer trekken ze naar het strand.

Vermijd contact met de bastaardsatijnrups

Bij aanwezigheid van veel rupsen kunnen de brandharen van de rups (zie foto) in de lucht voorkomen. Dan kunnen soms klachten optreden zonder dat men in contact is geweest met deze rupsen. De brandharen laten ook los, wanneer men de rups aanraakt. Om blootstelling aan de brandharen te voorkomen kan men het beste de rupsen niet aanraken en vermijden dat rupsen in contact komen met kleding, badlakens en kussens.

Gezondheidsklachten bij aanraking van de brandharen

Wie in aanraking komt met de brandharen van de bastaardsatijnrups kan klachten krijgen als huidirritatie, jeuk, rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie. Er kunnen ook algemene klachten zoals koorts en algehele malaise optreden. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten, die de brandharen van eikenprocessierups veroorzaken. Maar de overlast van de bastaardsatijnrups blijft meestal beperkt en duurt korter dan bij de eikenprocessierups. Na één tot twee weken zijn de klachten over het algemeen weer verdwenen.

Wat te doen als je al klachten hebt?

Het Rode Kruis geeft de tip om de huid direct na blootstelling te strippen met plakband en daarna de huid of ogen af te spoelen met lauw water. Kleding die besmet is met brandharen kun je het best op 60 graden wassen. Als je last blijft houden van irritatie, neem dan contact op met je huisarts.

(Bron: Informatiesheet over de Bastaardsatijnvlinder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)

     

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland